03-07-2023

DPS Budva: Turizam Crne Gore u raspadu, prepušten stihiji – Đuroviću samohvalisanja ne nedostaje, a stanje katastrofalno

Od dolaska “oslobodilaca” na vlast Crna Gora je od atraktivne i nezaobilazne destinacije za goste širom regiona, Evrope i svijeta došla u stanje koje građane navodi da se zapitaju: da li je naša država danas uopšte više i turistička zemlja, saopšteno je iz OO DPS Budva.


Foto: DPS Budva

Kako su kazali, "utabanom stazom prethodnog ministra turizma Jakova Milatovića, koji je otjerao jedan Aman i Sveti Stefan pretvorio u ruglo a građane doveo u situaciju da plate 100 miliona eura ukoliko država izgubi arbitražni postupak u Londonu", nastavio je tehnički resorni ministar Goran Đurović.

O tome, prema njihovim riječima, svjedoče učinci vlade.

"U kojoj se Đurović, poput njegovog samohvalisavog šefa, bavio prije svega propagandom, dok se pred našim očima rušio imidž Crne Gore, kao turističke destinacije", ističu iz DPS-a.

Kritikujući aktuelno stanje u crnogorskom turizmu, iz ovog političkog subjekta ističu da, pored svih prirodnih potencijala i dobrog imidža, nije obezbijeđen nijedan novi investitior a i, kako navode, već postojeći se rastjeruju.

Dalje napominju da se turisti "maltretiraju u saobraćajnim gužvama, uzrokovanim nepripremljenim saobraćajnicama i lošom infrastrukturom".

"Trajektna linija Kamenari – Lepetani mjesecima je u haosu i kolapsu dok se vlast zabavlja smišljanjem tragikomičnih naziva za sumnjivo nabavljene nove trajekte. Neregulisana zakonska regulative ugostitelje je ostavila bez adekvatne radne snage, pa mnogi od njih nijesu bili u prilici otvoriti objekte i ostvariti prijeko potrebnu egzistenciju za svoje porodice. Sea Dance festival, koji je našoj državi donosio na desetine miliona eura direktnog prihoda i generisao dolazak na stotine hiljada turista, zbog nemarnog i neodgovornog odnosa vlasti otišao je iz Crne Gore. Brojni kruzeri zaobilaze naše primorje i prilikom svojih tura goste sa emitivnih turističkih destinacija odvode na druge destinacije", smatraju, pored ostalog, u DPS-u.

Oni navode i to da su low cost avio kompanije, usljed, kako ističu, neadekvatnog postupanja vlasti uvećavanjem aerodromskih taksi, ukinule letove i linije koje su našu zemlju povezivale sa Zagrebom, Rimom, Barselonom, Bečom.

"Aerodrom u Tivtu, koji je 2019. godine u vrijeme rekordne sezone imao više od milion putnika, i za devet mjeseci iste godine imao promet od 1.232.795 putnika, sveden je na nivo jedne trafike koja prokišnjava i postao predmet sprdnje. Podgorički aerodrom iako prebukiran sa 200 novozaposlenih u prethodnom periodu nije osposobljen da odgovori zadacima i potrebama te su se putnici, nakon što su zaposleni u jedom momentu juče napustili svoja radna mjesta na pasoškim kontrolama, morali samoorganizovati i time je još jednom potvrđeno da u našoj državi ne postoji vladavina prava", podvukli su i dodali:

"Kada svemu navedenom dodamo da se Opštinom Budva, nekada metropolom crnogorskog turizma, u vrijeme turističke sezone rukovodi iz istražnog zatvora, a dok čekamo vladine bajke o tome kako je i ove godine procenat gostiju veći nego u istom periodu rekordne 2019. godine, možemo konstatovati samo jedno – “tridesetoavgustovski oslobodioci” sektoru turizma nanijeli su teško nadoknadivu i gotovo trajnu štetu. Ostaje utisak da Crna Gora i nema resornog ministra turizma, već je ovaj sektor prepušten stihiji i totalnom raspadu", zaključuje se u saopštenju.