08-11-2018

DPS: Skup u Budvi vašar nacionalističkog primitivizma

Vašar nacionalističkog primitivizma, koji je u srijedu organizovan u Budvi, pokazao je čitavoj domaćoj i široj javnosti šta je alternativa politici koju predstavlja Demokratska partija socijalista (DPS) i većinska proevropska Crna Gora, ocijenjeno je iz te stranke.

DPS: Skup u Budvi vašar nacionalističkog primitivizma | Radio Televizija Budva

U Budvi je u organizaciji Sprpskog naroda Boke održana "centralna proslava 100 godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja, pod nazivom Pokoljenja djela sude", sa koje je poručeno da će "srpski narod u Crnoj Gori ujediniti srpske zemlje i osloboditi srpsko more".

Kako je saopšteno iz DPS-a, taj opskurni skup u prvim redovima okupio je srpske nacionaliste, šoviniste i njihove klerikalne promotere, podržane putem primitivnih videoporuka iz Beograda.

„Sabrao je ne samo osvjedočene negatore svega što je crnogorsko, već i protivnike temeljnih vrijednosti na kojima se zasnivaju civilizovana društva, protivnike i evropske Srbije“, kazali su iz te partije.

Prema njihovim riječima, na tom vašaru primitivizma pokušao se slaviti datum kada je ime Crne Gore nestalo, a njen narod preživio jezivu golgotu, kada je pogažen državni i nacionalni identitet, a crnogorska dinastija Petrovića prognana.

Kako su kazali iz DPS-a, učesnicima tog bizarnog skupa, većini na apanažama stranih država, od samoproglašenih predstavnika srpskog naroda, marioneta šovinističko-klerikalnih ideologija, bizarnih govornika, priviđalo se i “srpsko more“.

Navodi se da su učesnici skupa „u svom šovinističkom transu negirali čitavu jednu naciju, prijetiti ponovnim prisajedinjenjem drugoj državi, oslobađali i osvajali“.

„Možda ih niko nije obavijestio da je propala veliko-srpska ideologija, doživjela poraz još prije par decenija, i zato je od ikonografije do retorike, skup predstavljao manifestaciju političkog sljepila, inferiornosti i profiterskog nacionalizma u izvedbi isluženih političara, kvazi intelektualaca, klerikalno - šovinsitičkih predstavnika“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da mnogi od njih, iako negiraju postojanje države Crne Gore, sa zadovoljstvom priznaju njen budžet kada iz njega pune svoje džepove.

Iz DPS-a su ocijenili da je nacionalističko posijelo, sinoć održano u Budvi, ogoljelo politiku i ideologiju kojoj pripadaju konstituenti budvanske vladajuće koalicije.

„Prisustvo Dragana Krapovića, člana Predsjedništva Demokratske Crne Gore, i Mijomira Pejovića, potpredsjednika te partije i drugih funkcionera, napokon je pokazalo kojoj političkoj matrici Bečićeva družina pripada“, kazali su iz DPS-a.

Kako su naveli, prisustvo predsjednika i drugih čelnika Opštine na tom skupu, sramota je za sve partije koje participiraju u vlasti u Budvi.

U DPS-u smatraju da, iako fizički nijesu bili prisutni, svojim ćutanjem i ignorisanjem učešća Opštine u organizaciji skupa, od političke odgovornosti nijesu spasili sebe Crnogorska, Socijaldemokratska partija i Građanski pokret URA.

„Jučerašnji vašar nacionalističkog primitivizma, pokazao je čitavoj Crnoj Gori, regionu i Evropi šta je alternativa politici koju predstavlja naša partija i većinska proevropska Crna Gora“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, na sreću, Crna Gora više puta pokazala da nije plodno tlo za pomahnitali nacionalizam i šovinizam.

„Sve svoje rušilačke kapacitete ova nazadna ideologija je do sada pokazala - i 1998, i 2008, 2015. i 2016. Njeni protagonisti završili su na smetlištu istorije ili optuženičkim klupama“, kazali su iz DPS-a.

Kako su naveli, ta sumanuta ideja je poražena još 1997, a obnavljanjem državnog suvereniteta, članstvom u NATO i napredovanjem u evropskim integracijama, jednom zauvijek je stavljena tačka na sve “ideološke zabune” i stranputice kojima se grupa šovinista i nacionalista juče kretala.

„Na kraju da ih podsjetimo da su Crna Gora, Crnogorci i crnogorsko more preživjeli i njihove mnogo značajnije i neuporedivo opasnije ideološke očeve i đedove, a njih današnje će biti dovoljno da prezru do zaborava. Veći napor nijesu ni zaslužili“, poručili su iz DPS-a.