18-08-2015

DPS: U Budvi teška situacija, vjerujemo u pravosudne organe

U Budvi je danas održana sjednica Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista, kojoj su prisustvovali i članovi Glavnog odbora DPS-a Crne Gore iz našeg grada, kao i odbornici DPS-a u lokalnom parlamentu.

DPS: U Budvi teška situacija, vjerujemo u pravosudne organe | Radio Televizija Budva

Sjednici IO u proširenom sastavu prisustvovali su i Duško Marković, potpredsjednik DPS-a CG i Tarzan Milošević, politički direktor DPS-a CG.

Jedinstveni stav svih prisutnih predstavnika Demokratske partije socijalista je da je DPS Crne Gore – partija čijom je državotvornom politikom obnovljena nezavisnost i ostvareni mnogobrojni uspjesi na planu proevropskog razvoja savremenog Crnogorskog društva.

"DPS Crne Gore u potpunosti je svjesna da će punu potvrdu za svoje napore i dosadašnje rezultate dobiti ubrzanim ekonomskim razvojem i beskompromisnom izgradnjom profesionalnih i efikasnih institucija koje će građanima Crne Gore, investitorima i turistima kontinuirano pajačavati osjećaj povjerenja u državu Crnu Goru, njen pravni sistem i njenu blisku bolju budućnost. U tom pravcu i DPS Budve poklanja puno povjerenje nadležnim državnim organima da profesionalno, kompetentno, oslobođeni svih mogućih pritisaka i očekivanja sa bilo koje strane objektivno obave istragu kojom je obuhvaćen jedan broj naših istaknutih funkcionera u Opštini Budva.

Potvrđujemo da je svaki pojedinac koji je zavrijedio povjerenje naše Partije za bilo koju javnu funkciju od DPS-a dobio mandat da svoj posao obavi u interesu opšteg dobra i u skladu sa Ustavom i Zakonima države čijoj smo obnovi dali presudan doprinos. Sigurni smo da je ogromna većina naših predstavnika na svim nivoima vlasti upravo tako i radila. Da nije bilo takvog odnosa, Crna Gora ne bi bila danas tu gdje jeste: najrazvijenija ekonomija regiona, lider evrointegracija i vjerujemo skoro članica NATO saveza.

Naravno razumijemo i podržavamo pravo nadležnih državnih institucija u svakom demokratskom društvu da sumnja i provjeri zakonitost postupaka svakog pojedinca, počevši i od nosilaca javnih funkcija.

Očekivani, objektivni i argumentovani i na Zakonu utemeljen stav crnogorskih pravosudnih organa biće kao i uvjek istina, obavezujuća za sve i tom načelu je DPS i do sada poklanjao potpuno povjerenje.

Ukazujemo i na pojačanu obavezu svih struktura društva počevši od državnih organa, ali i od političkih subjekata i medija da poštujemo pretpostavku nevinosti i pravo na privatnost i poštovanje građanskih prava i sloboda svakog našeg građanina.
Nažalost, neki aspekti najnovije tužilačke istrage u Budvi upućuju da se takvi standardi ne poštuju čak ni u radu državnih organa. Takva praksa prijeti da potkopa napore ukupne državne politike na planu izgradnje novih profesinalnih standarda u radu institucija pravne države i služi kao alibi za brutalno kršenje ljudskih prava od strane pojedinih medijskih kuća.

I pored izuzetno teške situacije u kojoj se nalazi Opština Budva, jedinstveni je stav Izvršnog odbora i odbornika DPS-a, ova partija potvrđuje jedinstvo svih svojih članova i spremnost da, zajedničkim naporima partije i rukovodioca svih službi, preduzeća i ustanova, doprinese normalnom funkcionisanju lokalne samouprave i servisiranju svojih građana i turista", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik OO – dr Srđa Popović.