23-03-2023

Dr Daliborka Novićević: Povećan obim posla u budvanskoj Hitnoj pomoći, najviše se javljaju hipertoničari

U jedinici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Budvi tokom marta bilježe povećan obim posla u odnosu na prethodni mjesec, a do sada su imali 44 transporta, kazala je gostujući u Jutrom iz Budve doktora Daliborka Novićević.


Ilustracija, Foto: portal RTV Budva/TV Budva(printscreen)

Kako je Novićević kazala, Hitnoj pomoći javljaju se pacijenti sa različitim simptomatologijama.

"Javljaju se hornični pacijenti, to su obično opstruktivci, srčani pacijenti, pacijenti sa povredama, pacijenti iz saobraćajnih nezgoda, infarkti", navela je ona.

Tokom zime evidentiran je najveći priliv pacijenata sa virusom, a sada se, uslijed temperaturnih oscilacija, najviše javljaju hipertoničari.

"Što se tiče zime imamo najveći broj pacijenata koji se javljaju sa virusom. Međutim, sada se javljaju hipertoničari. Svi znamo da se krvni sudovi šire i sužavaju na toplotu i hladnoću, i tu dolazi do oscijalcije krvnog pritiska i onda se većinom javljaju hipertoničari, naravno i asmatičari kada je vlažno vrijeme."

Novićević je objasnila i kada pacijenti treba da se jave kako bi im se ukazala pomoć.

"Hitna medicinska pomoć radi 24 sata i na raspolaganju je građanima. Naš broj je 124 i stvarno se trudimo da svima izađemo u susret, čak i što se tiče savjeta kada pozovu. Ali građani bi morali malo više voditi računa i ne zadržavati liniju 124 vezano za savjete. Mi smo tu, ali nekom može zaista biti hitno i ne može nas dobiti, jer je linija zauzeta. Znači, hitna pomoć služi za zbrinjavanje životno ugroženih. Pacijenti koji imaju jak bol u grudima i ne mogu da se pomjere, hronični pacijenti, opstruktivci, asmatičari, pacijenti sa velikim povredama treba da nam se jave. Nekad su u pitanju i male povrede na konzervi ili nožićem, to svaki građanin može sam kući malo da sanira i dođe do nas, a ne da zove ekipu da izađe. Kod infarkta, saobraćajnih nezgoda, trnjenja i oduzetosti jedne strane tijela potrebno je zvati hitnu pomoć", kazala je doktorka.

Kada je u pitanju situacija u Petrovcu, doktorka Novićević ističe da u posljednje vrijeme nije bilo previše poziva iz tog dijela budvanske opštine.

Ona smatra da su građani donekle svjesni težine poziva zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, a kako je kazala, nakon januarskog incidenta tokom kojeg je napadnut ljekar Hitne pomoći u Podgorici, nisu se susretali sa takvom vrstom problema.

U budvanskoj jedinici Hitne pomoći imaju dovoljan broj ljekara i medicinskih tehničara, zaključila je Novićević.



M.S.