03-06-2023

Dr Lažetić o protestu izabranih doktora: Nezadovoljstvo su izazvale odredbe oko umanjenja zarada i povećan obim posla

Sindikat izabranih doktora Crne Gore (SIDCG) danas ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici organizuje protest "Spašavanje primarne zdravstvene zaštite u minut do 12". O motivima protesta, radu novoformirane sindikalne organizacije, ali i teškoćama sa kojim se suočavaju izabrani doktori u našoj zemlji za Radio Budvu govorio je dr Bogdan Lažetić, koordinator Sindikata primarne zaštite za Budvu.


Foto: SIDCG

Do organizacije protesta došlo je nakon što se Ministarstvo zdravlja oglušilo o zahtjev Sindikata izabranih doktora Crne Gore da se ispravi nepravda načinjena novim Granskim kolektivnim ugovorom kojim su pogođeni svi ljekari unutar domova zdravlja.

"Nezadovoljstvo su izazvale odredbe oko umanjenja zarada u prosjeku od 500 do 800 eura ali i znatno povećan obim posla, jer već sada se, umjesto pravilnikom određenih 30 pregleda dnevno, realizuje duplo više", istakao je dr Lažetić.

On je ustvrdio da su početkom ove godine predstavnici sindikata na sekundarnom i tercijarnom nivou potpisali sporazum kojim se u osnovi ukida čitav jedan član zakona koji se odnosio na kapitacije, odnosno dio plate koji su izabrani doktori dobijali na osnovu pruženih usluga građanima.


Dr Lažetić, Printscreen: Youtube/RTV Budva

"Ovi problemi nisu se desili preko noći, traju skoro čitavu deceniju i veliki je odliv ljekara iz Crne Gore. Samim tim, teret pregleda i pružanja zdravstvenih usluga prenosio se na nas koji smo ostali. Ako se uzme u obzir da je norma pregleda za jedan da 30 pacijenata, a ako se svakom posvetimo 10 do 15 minuta, sada je to nemoguće jer imamo i preko 70 pregleda dnevno", kazao je on.

Kako je rekao, novim Granskim kolektivnim ugovorom smanjenje plate izabranih doktora iznosi 500, a specijalista u domovima zdravlja i 800 eura.

Naglasio je da će na protestu biti podnijeti nekoliko zahtjeva, a jedan od njih je da se zarade vrate na nivo prije smanjenja.

"Mi smo čak i konsučltovali kolege iz primarne zdravstvene zaštite i stručnjake iz Evropske unije koji su nam odmah dostavili podatke. Uz nas su i pružaju nam podršku. Potrebno je da se uradi strukturirani ili bilo koji oblik plaćanja kako bi se isplatile sve usluge koje mi pružamo korisnicima. Postoji još modela kako bi se to radilo, ne samo kapitacija. Od momenta formiranja Sindikata u roku od četiri dana organizaciji je pristupilo 230 izabranih ljekara, što je 87 odsto od ukupnog broja ovog kadra u Crno Gori. Mislim da će odziv na protestu biti ogroman, jer su nam u međuvremenu mnoge NVO i pojedinci pružili podršku", zaključio je dr Lažetić.