01-03-2021

Dr Mališić Korać: Smanjen broj pregleda u kovid ambulantama, moramo i dalje biti oprezni

Polovinom prošlog mjeseca u Budvi je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije. Broj oboljelih od koronavirusa na dnevnom nivou bio je izuzetno visok, a u kovid ambulantama pri Domu zdravlja, za dvije smjene, ljekari i medicinsko osoblje obavljali su skoro 200 pregleda. Kako je za naš portal kazala dr Marija Mališić Korać, situacija je sada povoljnija i priliv pacijenata je manji.


Ispred kovid ambulante, Foto: portal RTV Budva/M.S.

Kako je istakla, broj pregleda u kovid ambulantama redukovan je za oko 30%

"Ako pomenemo da smo tokom cijelog februara u prosjeku imali 180 posjeta, juče je bilo sedamdesetak pregleda. Međutim, i dalje moramo biti oprezni. Kovid ambulante i dalje rade od 7 do 20 časova. I dalje moramo pratiti situaciju", naglasila je ona.

Naša sagovornica rekla je da pacijenti sa težom kliničkom slikom, koji najčešće imaju preko 60 godina, terapiju primaju uglavnom preko patronažne službe.

"To je otprilike oko pola pacijenata koji su inače na terapiji. Do 80 pacijenata u toku dana terapiju dobije preko patronažne službe, a ostali je primaju u kovid ambulanti."


Dr Mališić Korać, Foto: Privatna arhiva

U razgovoru za naš medij, dr Mališić Korać podvukla je da nema mjesta opuštanju, iako je situacija bolja. Kovid ambulante i dalje rade u dvije smjene, u terminu od 7 do 20 časova.

Manje hospitalizovanih

Što se tiče hospitalizovanih pacijenata, broj svakog dana varira od dva do sedam ili osam. Dr Mališić Korać podsjeća da su u pitanuju osobe sa težom kliničkom slikom kojima je saturacija ispod 92.

"Oni se šalju kod infektologa koji dalje procjenjuje da li će da ih zadrži na bolničkom liječenju. Posljednjih dana taj broj je smanjen, a pacijente uglavnom šaljemo na kontrolne preglede u Kotor, Bar ili Cetinje", istakla je ona.

"Značaj vakcina ogroman"

Vakcinacija zdravstvenih radnika u DZ Budva počela je prošle srijede, a dr Mališić se nada da će masovna imunizacija ograničiti epidemiju te omogućiti da se vratimo načinu života prije pojave koronavirusa.

(FOTO) Zaposleni u DZ Budva primili prvu dozu vakcine Sputnjik V

"Iskreno se nadam da će tako da bude. Značaj vakcina je ogroman. Znamo koliko je vakacina u prošlosti suzbila smrtonosne bolesti. Nadam se da će građani da se odazovu pozivu", kazala je.

Uz sve to, dodaje, neophodno je pridržavati se osnovnih mjera prevencije, jer, nakon primanja prve doze, treba da prođe još tri sedmice do revakcinacije koja je neophodna kako bi se stvorila antitijela.

Upola manje oboljelih

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, u Budvi je trenutno aktivno 480 slučajeva virusa korona. Po tom kriterijumu, naša opština je sada na petom mjestu u zemlji.

Podsjećamo, prije tačno nedjelju dana, na području Budve bilo je 817 oboljelih, a sredinom februara evidentirano je skoro 1.000 aktivnih slučajeva.

Strože protivepidemijske mjere koje su objavljene prije dvadesetak dana i dalje su na snazi.



M.S.