31-01-2020

Dr Milutinović: Alarmantan broj nevakcinisane djece MMR vakcinom

Priča o korona virusu, od kojeg svi strahujemo, navela nas je da zaboravimo na alarmantno stanje kada je riječ o broju nevakcinisane djece MMR vakcinom u Budvi, navodi dr Vesna Milutinović, epidemiolog budvanskog Doma zdravlja.

Dr Milutinović: Alarmantan broj nevakcinisane djece MMR vakcinom | Radio Televizija Budva

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa je porastao dok se broj zaraženih gotovo udvostručio za jedan dan, saopštile su kineske vlasti. U Crnoj Gori za sada nema slučajeva oboljelih od korona virusa.

"Epidemiološka situacija je stabilna. Nemamo ni obljelih ni sumnjivih slučajeva, niti vjerovatnih slučajeva na korona virus", istakla je dr epidemiolog, Vesna Milutinović.

Kako navodi dr Milutinović, u prethodnom periodu veliki broj naših građana je odmore proveo u destinacijama poput Tajlanda i Tajvana gdje su registrovani slučajevi korona virusa. A kako dodaje prevencija je jako važna.

"Ne samo budvani, naš svijet je putovao na egzotične destinacije gdje su identifikovani slučajevi korona virusa. I oni koji su se vratili unazad 14 dana sa destinacija gdje su identifikovani slučajevi ovog virusa trebali bi se jave meni", ističe dr Milutinović u razgovoru sa Lidijom Bojović.

Kako dodaje, što se tiče kineskih turista oni su prošli granične kontrole i pod zdravstenim su nadzorom tokom svog boravka u Budvi. Navodi da poštuju sva pravila ponašanja kao i to da su vrlo organizovani i upoznati sa svim mjerama koje moraju da sprovode kako ne bi širili bolest u svojoj zemlji, ali isto tako da moraju da se zaštite i od nas.

Ono što mi možemo da uradimo, kao kod svake respiratorne infekcije, su mjere prevencije koje su izuzetno djelotvorne. Jako bitno kod ovog virusa je prati ruke, tokom kijanja i kašljanja ne prekrivati lice svojim rukama jer ćete ih vrlo brzo koristiti, a nemate stalno i uvijek mogućnost pranja ruku. Rukavom ili maramicom je bolje prekrivati lice tokom kijanja i kašljanja jer kasnije postoji manja šansa da ćete time dodirnuti nos, oči ili usta, ističe dr Milutinović.

Epidemiološka situacija je zabrinjavajuća u našem gradu, ističe dr Milutinović, pa pored korona virusa o kom se ovih dana najviše priča zaboravljena je mogućnost izbijanja morbila.

"Ono što je u Budvi problem, epidemiološka situacija po tom pitanju koja može da bude mnogo ozbiljnija, je nevaksinisanje djece određenog uzrasta MMR vakcinom. Stalno apelujemo na roditelje da na vrijeme i pravovremenom vakcinišu djecu koja nisu vakcinisa MMR vakcinom. Obuhvat je katastrofalan. Dok nema cirkulacije virusa sve je mnogo bolje. Mi nemamo kontraindikaciju, zabranu medicinsku da vakcinišemo u toku epidemije, ali to je druga priča. Svi, kada se nešto dešava, od zdravstenog sistema očekuju magični štapić, mi ga nemamo u određenom trenutku, ali ga sada imamo a to je vakcina.

i dok pričamo o novom virusu koji je upalšio svijet ne smijemo zaboraviti na redovnu vakcinaciju najmlađih.