07-10-2020

Dr Milutinović: Budva će postati novo žarište ako nastavimo sa ovakvim ponašanjem

Život sa koronom znači da moramo da živimo sa restriktivnim mjerama i da naučimo da tako funkcionišemo, poput zemalja u komšiluku koje sprovode mjere kao da su crvena zona. Nažalost, mi to nismo naučili i nismo primjenjivali ni u toku sezone, a ni danas, kazala je za Televiziju Budva epidemiololg dr Vesna Milutinović.



Ona je upozorila da ukoliko nastavimo sa ovakvim ponašanjem, Budva će za kratko vrijeme postati novo epidemiološko žarište u Crnoj Gori naglasivši da se preventivne mjere moraju poštovati.

"Maske su jako bitne da se nose u zatvorenom i otvorenom protoru. Pridržavanje ovih mjera je u Budvi zanemarljivo, gotovo niko ih se ne pridržava. Da imamo pridržavanje mjera u zatvorenom prostoru u kolektivima ne bi imali rizične kontakte na poslu i ne bi išli ljudi u izolacije. Što je jako bitno, zato što se zbog tih izolacija kriju kontatki", istakla je.

Čovjek je kada oboli od korone zarazan je dva dana prije početka simtpoma. Najzarazniji je, kaže dr Milutinović, dva dana prije nego što zna da će oboljeti i prvih dana simptome.

"Maske štitite kontakte u tom periodu, a u porodici smo svi ranjivi zato što skidamo maske i porodični kontakti su uvijek rizični", rekla je sagovornica emisije "Polis".

U Budvi malo ko poštuje propisane mjere zato doktorka Milutinović upozorava:

"Ukoliko nastavimo sa ovakvim ponašanjem, Budva će za kratko vrijeme postati novo epidemiološko žarište u Crnoj Gori", naglasila je ona.

Početak škole bio dramatičan za sve učesnike procesa

Dr Milutinović podvukla je da su maske imperativ da bi djeca pohađala školu.

"Mi smo pred početak škole bili obaviješteni od strane pedijatara da veliki broj roditelja traži potvrdu da dijete ne nosi masku. Dijete je ranjivo ako ne nosi masku u ovakvom kolektivu. U sredini u kojoj se ne poštuju protiv-epidemijske mjere, gdje tek treba da navikenete djecu, ali i odrasle da nose masku. Vrlo je ranjivo da neko ulazi bez maske u takav kolektiv. Da smo se mi svi pridržavali se tih mjera, svih ovih mjeseci, to je druga priča", rekla je ona.

Dešavanja u Drugoj osnovnoj školi

Prokomentarisala je i situaciju kada su dva odjeljenja Druge osnovne škole poslata na online nastavu.

"Ono zbog čega je bilo odjeljenje u Budvi pomjereno na online nastavu, dok se ne provjere ovi podaci, upravo zbog ovog neprijavljivanja kontakata… Da se provjeri da li ima i drugih slučajeva iz tog odjeljenja koji su bili na pregledu kod pedijatra, a roditelji ili djeca na spisku za testiranje", istakla je i dodala:

"Kriterijum za puštanje djece u školu nije samo da to dijete ima simptome, povišenu temperaturu i vi ga povučete. Jako je bitno da svaki roditelj, ukoliko on sam ima simptome ili se još javio na testiranje ili brat i sestra ili drugi članovi užeg domaćinstva su dobili neke od simptome korone ili se još javili na testirane i prošli kroz izolacionu ambulantu, da sva djeca bez obzira što su zdrava ne idu dok mi ne provjerimo vrtiće i škole."

"Škole poštuju propisane mjere, međutim veliki problem su vannastavne aktivnosti koje se odvijaju bez restriktivnih mjera", zaključila je dr Milutinović.


M.S.