21-11-2023

Dr Spasojević: U DZ Budva otvara se Savjetovalište za HIV, testiranje danas i sjutra od 15 do 18h

Pored savjetovališta za trudnice i dijabetes ove sedmice će u budvanskom Domu zdravlja biti u funkciji i Savjetovalište za HIV. Detaljnije o tome za Jutrom iz Budve govorila je dr Tatjana Spasojević.


Printscreen: YouTube/RTV Budva

"Počinjemo sa radom i trebaće nam malo vremena da se uhodamo. Ali, to je ćemo sve raditi u toku rada i bićemo, nadam se, u kontaktu i sa vama i obavještavati pacijente i građane kada mogu da dođu u Savjetovalište", istakla je Spasojević.

Savjetovalište će privremeno biti otvoreno u turističkoj ambulanti, a danas i sjutra radiće u terminu od 15 do 18 sati.

"Jako je bitno da se pokrene svijest u društvu da je to zapravo bolest kao i svaka druga. I da oslobodimo ljude. Ko god osjeća neki strah da se nešto desilo, da se mozda inficirao, treba da dođe kod nas, da se interesuje, da se posavjetuje sa nama i da se testira. Testiranje je bitno prije svega za tu osobu, jer ako se na vrijeme otkrije bolest, osoba će se liječiti i apsolutno normalno živjeti i profesionalno i privatno i postići svoj pun kapacitet i potencijal. Znači, nema razloga da se neko ne liječi od te boelsti i da ne živi normalno, kao što i treba da živi. Na taj način, ako osobu liječimo, mi prekidamo način širenja infekcije. Znači, osoba koja se liječi više dalje ne prenosi infekciju, a živi potpuno normalno. To su dvije jako bitne stvari, mislim da su to veliki razlozi zašto neko treba da nam se javi, da priča sa nama i zašto treba da se testira", dodala je Spasojević.

Kako je doktorka naglasila, Savjetovalište obezbjeđuje aspolutnu diskreciju svakom građaninu.

"Ne koristimo imena, ne koristimo lične podatke, to sve ide šifrovano. Sve je na dobrovoljnoj osnovi. Građani će se testirati, ko god hoće, a ko neće može da dođe da razgovara. Dakle, dajemo apsolutnu podršku u svakom smislu", naglasila je ona.

Doktorka Spasojević i osvrnula se i na obavljanje testiranja u Savjetovalištu.

"Testiranje ćemo organizovati sedmično, da li će biti dva ili tri puta, zavisi od interesovanja. Gledaćemo to u hodu i obavještavaćemo građane. Svi zainteresovani građani apsolutno imaju pravo da se testiraju i mogućnost da se testiraju kod nas. Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da organizujemo i neka testiranja za, da kažem, neke rizične grupe, ako one postoje, jer smo svi u nekom riziku. Tako da ćemo organizovati i predavanja za mlade ljude, u saradnji sa Savjetovalištem za mlade. Sve će biti dostupno građanima", navela je ona.

Doktorka podsjeća da je HIV prevashodno polno prenosiva bolest, bolest koja se prenosi putem krvi. Kako napominje, postoje rizične grupe, ali svi su u nekom riziku.

"Moramo da naučnimo da se zaštitimo, da preveniramo bolest, a druga stvar, moramo jednostavno da naučimo da je to bolest kao i svaka druga, kao dijabetes, astma, kovid od kojeg smo imali veliki strah, pa je sada tu među nama i potpuno normalno zivimo sa tim", zaključila je Spasojević.