20-11-2023

Dragaš: Agenti će morati da polože stručni ispit za posredovanje u prometu nepokretnosti

Gost emisije Jutrom iz Budve bio je Veselin Dragaš, predsjednik Grupacije za trgovinu nekretnina. Tim povodom razgovarali smo o Zakonu o posredovanju u promet i zakupu nepokretnosti, sa kojim bi trebalo uskoro da bude uveden red u tu djelatnost.


Foto: Arhiva

Glavne promjene i novosti koje donosi ovaj Zakon su sledeće:

"Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nekretnina prije svega reguliše tržište nepokretnosti u Crnoj Gori u dijelu koji se odnosi na posredovanje. Neke novine koje donosi zakon jeste da će agenti morati da polažu stručni ispit, uvodi se registar agencija i agenata. Agencije će morati da imaju obaveznu polisu osiguranja. Takođe, zakon zabranjuje nelegalno oglašavanje nekretnina, kao i nelagalno obavljanje djelatnosti posredovanja. Zakon predviđa obavezna zaključivanja ugovora o posredovanju, što do sada nije bio slučaj", istakao je Dragaš.

Kako je istakao, u CG šifru djelatnosti Agencija za nekretninu za sada ima samo 266 firmi.

"U Crnoj Gori prema podacima sa kojima mi raspolažemo, a na osnovu centralnog registra Privrednih subjekata CG, šifru djelatnosti za nekretnine sada ima 266 firmi, a taj podatak nije konačan, iz razloga što imamo dosta firmi koje nemaju šifru djelatnosti, a bave se posredovanjem u promet nepokretnosti. Agencije za nekretnine će svakako ovim zakonom dobiti dodatne obaveze i odgovornost, a sa druge strane smanjiće se nelojalna konkurencija. Afirmisanje se posrednička profesija, a takođe što se tiče povjerenja kupaca u rad će se povećati, a samim tim agencije će imati više posla", dodao je on.

Opširnije u prilogu Zorane Petrović: