15-05-2021

Drašković i Blagojević remizirali na početku finala

Internacionalni majstor Luka Drašković i velemajstor Dragiša Blagojević remizirali su u prvoj partiji finalnog meča doigravanja za Svjetski kup u šahu koje se održava u hotelu "Mediteran" u Budvi. Pobjednik ovog duela biće predstavnik Crne Gore po prvi put na prestižnom takmičenju.


Foto: Šahovski savez Crne Gore

Velemajstor Blagojević je vodio bijele figure, Drašković se opredijelio za Kraljevu indijsku odbranu, pokušavši da iznenadi protivnika varijantom sa Lf5.

"Nastala je zanimljiva pozicija, a nakon izmjene topova na c liniji, publika je već mogla naslutiti remi, koji je sklopljen nekoliko poteza kasnije kada su protivnici ponavljali poteze. Remi, obostrano korektna igra i zaista sjajna najava nastavka duela za sjutra", prokomentarisali su meč iz Šahovskog saveza Crne Gore.

Sjutra će bijele figure imati Drašković, a u slučaju remija borbe će biti nastavljene u doigravanju. U eventualnom doigravanju, protivnici će prvo odigrati dvije partije po ubrzanom tempu, a ako bi rezultat bio 1:1, nastavili bi borbe u dvije brzopotezne partije.

Ako se desi da i tu bude neriješeno, pobjednik duela će biti Drašković, koji je na Šampionatu bio bolje plasiran. Ulog je izuzetno veliki, pa će sjutrašnji nastavak meča biti izuzetno zanimljiv.

"Pobjednik će biti prvi predstavnik Crne Gore na Svjetskom kupu koji će biti igran u ruskom Sočiju, a čiji je nagradni fond gotovo dva miliona američkih dolara", kazali su iz Saveza.

Domaćin ovog šahovskog spektakla je Hotel Mediteran u Budvi, a organizator Šahovski savez, koji je, već se može reći, doigravanjem u Budvi, na najbolji način najavio predstojeći šampionat Mediterana koji će biti održan u drugoj polovini juna u prijestonici našeg turizma.



M.S.