20-12-2019

Država plaća 29 miliona za kolektor u Budvi VIDEO

Država će platiti garancije od 29.250.000 eura izdate njemačko-austrijskoj kompaniji WTE i EVN grupe, za igradnju postrojenje za tretman otpadnih voda u Budvi i da protiv odgovornih Vlada najavljuje i krivične prijave.

Iz Ministarstva finansija poručuju da će garanciju platili, ali i ispitati kompletan posao, u kojem je, kako je saopšteno, bilo sumnjivih, pa i kriminalnih aktivnosti. Protiv odgovornih Vlada najavljuje i krivične prijave.



„Dakle naša se garancija može smatrati djelimičnim potraživanjem garancija koje oni traže“, naveo je Radunović.

„Želimo da pošaljemo jasnu poruku da će ovo biti predmet istrage nadležnih organa sa ciljem očuvanja interesa države, Opštine i svih građana“, saopštio je na konferenciji za medije državni sekretar u Ministarstvu finansija Nemanja Katnić.

Protiv koga će biti podnesene krivične garancije, odlučiće nakon što zaštitnik utvrdi sve detalje, poručeno je iz Vlade.

“Konstatujući da je cjelokupni posao pravno upitan Vlada je donijela Zaključak da se cjelokupni materijal na dalju nadležnost preda Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore sa zaduženjem da podnese krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu, protiv svih fizičkih i pravnih lica u Crnoj Gori i u inostranstvu koji su nanijeli štetu i ugrozili finansijske i ekonomske interese države i Opštine Budva”, kazao je Katnić.

On je kazao i da se tokom procesa konstatovalo da su učinjeni veliki propusti kako u zaključenju samog Ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji samog projekta, kvalitetu izvedenih radova, određenim finansijskim aktivnostima.

“Te aktivnosti u najmanju ruku možemo okarakterisati kao sumnjive i problematične, pa i kriminalnih aktivnosti, a što je konstatovano i u nalazima vještaka koji su bili angažovani u ovom procesu”, saopštio Katnić.

Koncern je, kako kažu, Opštinu Budva, pismom obavijestio da ne priznaju nalaze mješovite komisije koja je trebalo da utvrdi koliko je zaista njemačka firma WTE (Wasset technik iz Esena), čiji je većinski vlasnik austrijski koncern EVN uložila u taj projekat.

Koncern WTE/EVN, prema prethodnom dogovoru, trebalo je napusti postrojenje u Bečićima krajem aprila 2020, nakon što je početkom ove godine Opština prebacila četiri miliona eura na njihov račun, a do tada da mješovita komisija (predstavnici Opštine, Vlade, te inostrane banke) utvrdi koliko će im još novca biti isplaćeno da predaju projekat.




Foto/Video: gov.me