27-11-2020

Dug za godinu veći 533 miliona eura

Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju septembra iznosio je 3,66 milijardi eura ili 79,45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci koje je juče objavilo Ministarstvo finansija, na čijem čelu je Darko Radunović, prenosi Dan.

Dug za godinu veći 533 miliona eura | Radio Televizija Budva

Sa depozitima, ukupan državni dug je iznosio 3,39 milijardi eura ili 73,55 odsto BDP-a.

U odnosu na kraj septembra -prošle godine dug je uvećan za 533 miliona eura, u odnosu na 31. decembar 2019. godine smanjen je za 48 miliona, u odnosu na kraj martauvećan je za 317 mi liona, dok je u odnosu na kraj juna smanjen za četiri miliona.

“Spoljni dug je iznosio 3,09 milijardi eura, odnosno 67,06 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 570,5 miliona eura, odnosno 12,38 odsto BDP-a. Depoziti na kraju trećeg kvartala iznosili su 271,8 miliona eura, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, ili 5,9 odsto BDP-a”, piše u dokumentu objavljenom juče na sajtu ministarstva.

U trećem kvartalu povučena su sredstva u iznosu od 32,65 miliona eura za potrebe realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Od tog iznosa, za projekat finansiranja izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar Boljare, Smokovac Mateševo, iz kredita sa kineskom Eksim bankom, povučen je iznos od 12,48 miliona dolara, odnosno 10,67 miliona eura.

“Za ostale infrastrukturne projekte, za potrebe izgradnje puteva, vodosnabdijevanja, energetske efikasnosti, socijalnog stanovanja, razvoja poljoprivrede, nabavku vojne opreme i slično, povučen je iznos od 21,98 miliona eura”, precizira se u dokumentu.

Iz Ministarstva finansi ja su kazali da su u trećem kvartalu zaključeni kreditni aranžmani sa ino i domaćim kreditorima.

Kada su u pitanju ino kreditori, zaključen je aranžman sa Evropskom investicionom bankom (EIB), za finansiranje projekta Program rekonstrukcije magistralnih puteva, u iznosu od 40 miliona eura.

Potpisan je i aranžman sa Agencijom za razvoj izvoza Kanade (EDC), za nabavku dva helikoptera „Bell 505”, a ugovorom o kreditu definisano je da ukupan aranžman iznosi tri miliona eura.

Kada su u pitanju domaći kreditori, aranžmani su zaključeni sa Erste bankom, i to u iznosu od pet miliona eura za potrebe budžeta i u iznosu od 25 miliona eura, za potrebe realizacije kapitalnih projekata Uprave javnih radova.

Ove sedmice su između sadašnjih i budućih ministara finansija i ekonomije počeli razgovori o budžetu za narednu godinu. Tačnije, Ministarstvo finansija je 30. oktobra pripremilo nacrt zakona o budžetu, koji je u ponedjeljak podijelilo predstavnicima buduće vlasti, dok su od budućih ministara traži li podatke kako će biti organizovana javna uprava, s obzirom na to da će u budućoj vladi biti 12 ministara, što je znatno manje nego sada.

Prema pouzdanim podacima Dana, za narednu godinu je projektovan deficit budžeta, iako je godinama unazad za 2021. godinu najavljivan suficit budžeta.

Za otplatu duga naredne godine će biti potrebno minimum 456 miliona eura.

Budući ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je izjavio da se nada da će budžet usvojiti do kraja godine.