21-12-2021

Đukanović: Nadamo se da će se budžet Opštine Budva usvojiti na vrijeme

Saglasnost na rebelans budžeta za 2021. godinu Ministarstvo finansija je uputilo Sekretarijatu za finansije Opštine Budva prije izvjesnog vremena. Ovih dana očekuje se saglasnost resornog ministarstva za budžet za narednu godinu u iznosu od preko 36 miliona eura, rekao je zamjenik sekretara Slavko Đukanović.


Foto: Pikabu.ru

Iako je sjednica Skupštine opštine Budva sa tačkama vezanim za budžet zakazana za 31. decembar, Đukanović nije optimista da će se sve završiti u zakonskom roku, te je najavio mogućnost privremenog finansiranja u prva tri mjeseca naredne godine.

"Za rebalans budžeta mi smo dobili saglasnost već prije mjesec dana. Iz poznatih razloga postoje problemi sa odborima za statut i propise i izbore i imenovanja koji uslovljavaju da se određeni akti ne mogu razmotriti. To je problem, jer je faktički je blokiran proces rada Opštine. Što se tiče sjednice zakazane za 31. decembar, mi ćemo, nadam se, u ovih par dana dobiti saglasnost i za budžet. Mi ćemo naravno odmah to usmjeriti ka Skupštini i kabinetu. Što se tiče prirpeme akata, formalno-pravno će sve biti završeno", istakao je Đukanović gostujući u programu Radio Budve.

On se osvrnuo i na iznos sredstava koji se rebalansom prenosi za narednu godinu.

"Planirali smo novim budžetom da prenesemo 6,153,000 EUR, što dovoljno govori da bismo rebalans, da je usvojen kad bi trebalo, probili za nekih milion eura”, kazao je Đukanović.

Pomoćnik sekretara za finansije objasnio je kada bi budžet, ukoliko bude usvojen, mogao da prođe kroz Službeni list.

"Mi se nadamo da će se stvari odvijati pozitivno i da će se budžet usvojiti na vrijeme. Budžet se onda mora maltene isti dan ponijeti u Službeni list, da bi se objavio i stupio na snagu. Nakon objavljivanja on tek može da stupi na snagu, a primjenu budžeta odložilo bi ukoliko se sjednica završi u kasnim popodnevnim časovima”, ukazao je Đukanović.

Kako je kazao, planirano je da budžet za 2022. godinu bude u iznosu od 36,259,388 eura. Dodao je da je planirano oko 14,226,000 za investicije, što, kako ističe, nije mali iznos. Ukoliko se budžet ne usvoji, na snagu stupa privremeno finansiranje, što podrazumijeva 12% kapitalnog budžeta u prvom kvartalu iduće godine.

"To znači da ćemo biti jako limitirani u trošenju sredstava. Drugo, ta odluka je oročena do 31. marta. Ukoliko se do tada ne usvoji budžet mi moramo da dobijamo saglasnost od MFSS za sva buduća plaćanja, sve dok se budžet ne usvoji", rekao je on.


M.S.