21-03-2023

Đurašković: Rekonstrukcija tvrđave Kosmač je od velikog značaja za naš grad

JU Muzeji i galerije Budve podnijela je zahtjev Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva za izdavanje urbanističko tehničkih uslova za rekonstrukciju tvrđave Kosmač na Brajićima.


Foto: Arhiva

Direktorica pomenute ustanove Lucija Đurašković za Polis je kazala da je ta tvrđava jedan od primjera kako se ne treba odnositi prema kulturnoj baštini našeg grada.

Turistička organizacija Opštine Budva je, prepoznavši značaj ovog projekta ponudila svoju pomoć, kako bi se čuvena građevina iz XIX vijeka konzervirala i privela namjeni.

Realizacija ovog projekta je od velikog značaja za naš grad, smatra Đurašković i dodaje da će JU Muzeji i galerije Budve u saradnji sa Turističkom organizacijom, kroz implementaciju programa rekonstrukcije od tvrđave Kosmač napraviti mulitfunkcionalni objekat.

"Tvrđava Kosmač predstavlja primjer kako se ne treba odnositi prema kulturnoj istoriji i baštini. Odlučili smo da se, u saradnji sa TO Budva, koja je ponudila da bliže sarađujemo prepoznavši takođe značaj samog projekta, tvrđava konzervira, privede nekoj namjeni i da jednostavno predstavlja primjer kako se treba odnositi prema kulturnoj baštini. U planu je raspisivanje jednog međunarodnog konkursa po pozivu, ne tipičnog konkrusa, gdje bi različiti stručnjaci koji se bave tom materijom dali određene predloge, a na nama je da izaberemo najbolji. Ja se nadam da će tvrđava poslužiti kao multifunkcionalni objekat iz više razloga, ali ima do toga još dosta", kazala je Đurašković.


Đurašković, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Nada se da će i starije i mlađe generacije sugrađana sa radošću prihvatiti činjenicu da se tvrđava rekonstruiše i privodi namjeni, a je ukratko objasnila značaj ovog fortifikacionog objekta.

"Ne treba zaboraviti da je tvrđava Kosmač u vrijeme Austrougarske bila jedna od tri najznačajnija utvrđenja na našim prostorima. Ne samo što je bila prilagođena terenu, već je i geostrateški momenat tog perioda bio presudan. Danas u odnosu na taj momenat imamo nešto drugo. To je izuzetna pozicija vezano za kulturni pejzaž i panoramske mape, jer se sa tog prostora pruža izuzetan pogled na Budvu, Stari grad, Sveti Stefan i Paštroviće. Imajući u vidu navedeno, mislim da će ovo sve što radimo opravdati svrhu", navela je Đurašković.

Tvrđava Kosmač nalazi se na stjenovitom uzvišenju od 815 metara nadmorske visine, na razmeđu primorskog i kontinentalnog pojasa Crne Gore. Predstavlja nepokretno kulturno dobro zaštićeno od strane republičke Uprave za zaštitu kulturnih dobara još od davne 1964. godine.


M.S.