08-07-2022

Đurašković: U toku restauracija Antičke nekropole, dvije izložbe u julu

Direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković govorila je za "Polis" o radovima na restauraciji Antičke nekropole, a osvrnula se i na izložbe koje će biti otvorene tokom ovog mjeseca.

Đurašković: U toku restauracija Antičke nekropole, dvije izložbe u julu | Radio Televizija Budva

Printscreen: Youtube/RTV Budva

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve, započeo je radove na rekonstrukciji arheološkog lokaliteta Antičke nekropole.

Predmetni lokalitet predstavlja prezentaciju monumentalnih rimskih grobnih konstrukcija, odnosno njihovu rekonstrukciju na zelenoj površini koja se nalazi južno od stepeništa koje vodi od trga ispred Starog grada ka ulazu u hotel Avala.

Izrađena je stručna analiza kulturnog dobra, predviđena izrada informativne table sa crtežima i podacima zasnovanim na rezultatima istraživanja, kao i postavljanje fizičke barijere između hodne površine i predmetnog prostora.

"U samoj realizaciji tog projekata učestvuje Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva, Turistička organizacija opštine Budva, a takođe smo prisutni i mi kao ustanova. Ono što je vrlo bitno jeste da će se poslije dužeg vremena uraditi konverzacija i zaštita samog lokaliteta, a postaviće se i šira oznaka kako bi posjetioci vidjeli o čemu se zapravo radi", kazala je Đurašković.

Kako je kazala, za predstojeći period planirani su brojni događaji, od kojih je prvi otvaranje retrospektivne izložbe Dragana Mijača Brileta u galeriji "Marko K. Gregović" u Petrovcu, povodom 40 godina njegovog stvaralaštva.

"Izložba nosi naziv "Magnovenja IV" i biće predstavljen presjek njegovog stvaralaštva u posljednjih 40 godina. Uradili smo nešto bolji katalog, prateći tekst gospođe Ljiljane Zeković, naše istaknute istoričarke umjetnosti. Drago nam je da će ta izložba malo duže trajati, tako da će brojni posjetioci moći da se informišu o kompletnom radu jednog od značajnijih stvaraoca sa područja budvanske opštine", istakla je direktorica JU Muzeji i galerije Budve.

Za 20. jul zakazano je otvaranje izložbe u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović", koja je plod saradnje opština Budva i Gornji Milanovac.

"Izložba će se ticati radova brojnih svjetskih umjetnika koji su urađeni na pergamentu, a tema će biti voda. To je projekat gospođe Leposave Milošević i drago nam je da možemo malo da proširimo izložbenu djelatnost kada je riječ o Modernoj galeriji. Za najavljene događaje očekuje se veliko interesovanje", zaključila je Đurašković