06-05-2022

Đurašković: Vodovodi koji su ugovorili određenu količinu vode neće imati problem sa vodosnabdijevanjem

Ugroženost vodoizvorišta Bolje Sestre dovodi u pitanje održivost Regionalnog vodovodnog sistema, realizaciju svih započetih i novih razvojnih projekata i predstavlja ozbiljnu prijetnju daljem razvoju turizma kao vodeće privredne grane u Crnoj Gori. Međutim, kako ističe izvršni direktor JP "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" Josip Đurašković, kad je u pitanju već ugovorena količina vode, ne treba brinuti o vodosnadbijevanju.


Foto: Arhiva

Tokom ove sezone svi lokalni vodovodi koji su ugovorili određenu količinu vode neće imati problem sa vodosnabdijevanjem, kazao je izvršni direktor JP "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" Josip Đurašković u emisiji Polis.

"Trudimo se da prevaziđemo sve probleme, tako da sve one količine koje su lokalni vodovodi ugovorili sa Regionalnim vodovodom će biti isporučene. Problem postoji samo za one nepredvidive situacije, a ja se nadam da ćemo moći jer se trudimo i borimo svim silama, kako bi to prevazišli", kazao je Đurašković.

Kaka je u pitanju izdašnost vode tokom ljetnje turističke sezone, najkritičniji je avgust.

"Taj problem najčešće je zastupljen kada su najveće suše i tada već može doći do pada izdašnosti", istakao je on.

Nekontrolisanom i neleglnom eksploatacijom šljunka iz korita rijeke Morače, načinjena je nesaglediva šteta ovoj rijeci, što je vidljivo i goplim okom, ali i čitavom okolnom području koji dijelom ulazi u drugu zaštitnu zonu Bolje Sestre. To je problem na koji ukazuju nadležni organi već godinama, kazao je Đurašković.


Foto: Printscreen

"To je najveći problem, koji je doveo izvorište u ovu situaciju. Nažalost, po meni još uvijek nije urađeno ono što bi trebalo, da bi se sve to zaustavilo. Čak i kada se zaustavi, moraćemo da reagujemo na samom koristu kako bi ga zaustavili i vratili u nekom periodu kakav je bio prije", istakao je on.

Činjenica je da smo ugroženi, ali smo sada tu gdje jesmo, tako da je bolje manje pričati, a više raditi da to prevaziđemo kako bi privreda mogla da funkcioniše normalno, zaključio je Đurašković.


D.Č.