27-10-2023

Dvadeset godina od prodaje hotela “As“: Objekat danas liči na nasukani Titanik

Priča o privatizaciji nekada jednog od najljepših hotela na crnogorskoj obali počela je 2002, kada je “Budvanska rivijera“ prodala “As“ crnogorsko-ruskoj kompaniji “Nega tours“ za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona Hotelskoj grupi. Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će ga otvoriti do kraja 2003. To se do danas nije dogodilo, a nedovršena višespratna betonska građevina i dalje stoji.


Foto: portal RTV Budva

Prošlo je više od 20 godina od kada je hotel “As“ u maju 2002. prodat “Nega tursu“ za pet miliona tadašnjih maraka.

Investitor je tada sa Vladom i državnim preduzećem “Budvanska rivijera“, u čijem sastavu je poslovao hotel, potpisao kupoprodajni ugovor, dok je sa Vladom potpisao i ugovor o regulisanju međusobnih odnosa.

Investitor se obavezao da će u novi luksuzni rizort na tom terenu uložiti 22 miliona maraka. Rok za završetak radova bio je kraj 2003, ali to se nije dogodilo.

Čak sve na terenu izgleda mnogo gore nego prije 20 godina. Bila je to jedna od prvih privatizacija u crnogorskom hotelijerstvu. Kupac je za pet miliona dobio hotel površine oko 22 hiljade kvadrata, 22 vile i 36 hiljada kvadrata zemljišta uz morsku obalu u naselju Perazića Do. Ugovorom je obećan dodatni bonus, davanje koncesije na atraktivnu plažu Crvena stijena, na ime ulaganja u uređenje pješačkog tunela između Perazića Dola i Petrovca.

Iako su budvanski urbanisti tih godina upozoravali da će megalomanske ideje vlasnika “Nega tursa“ Neđeljka Gardaševića i njegovog ruskog partnera Viktora Mazanova teško biti sprovodive na terenu bez većih suma novca od onih kojima se raspolagalo, niko te primjedbe nije htio da čuje.

U martu 2021. vlasnici hotelskog kompleksa “As“ obratili su se Opštini Budva sa zahtjevom da im omogući da privedu kraju započete radove, za šta su najavili da će obezbijediti dodatna sredstva. Opština Budva je bila spremna da ih podrži i sa tim je upoznala tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića. Akcionari kompanije “Nega turs Montenegro“ požalili su se tadašnjem rukovodstvu Opštine da su ranije imali bojkot i reket prethodne vlade i bivšeg resornog ministra.

Tri godine ranije, tačnije 2018. Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva odbio je zahtjev da legalizuje pet divlje izgrađenih hotelskih objekata u okviru hotelskog kompleksa “As“ u Perazića Dolu, od kojih je jedan imao 15 etaža. Tada je resorni sekretarijat pozvao investitora da u skladu sa novim zakonskim rješenjima dostavi potrebnu dokumentaciju, ali on to nije učinio.


Foto: Arhiva/portal RTV Budva

Zahvaljujući tom zahtjevu je objelodanjeno da je rekonstrukcija i dogradnja jednog od nekada najljepših hotela na Jadranu izvođena bez dozvole, naočigled brojnih državnih institucija.

Međutim, investitoru nije nedostajala samo dozvola za gradnju, već i bankarska garancija, jer je ona koju je prikazao opštinskim i državnim vlastima o ovom poslu bila izgleda lažna.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Neđeljka Gardaševića u oktobru 2020. godine, a podgorički Viši sud potvrdio je istog mjeseca. Suđenje Gardaševiću u Višem sudu počelo je 26. januara 2021. godine. Saradnici optuženog Gardaševića smatraju da je Branimir Gvozdenović kao ministar turizma namjerno odugovlačio izdavanje građevinske dozvole za izgradnju hotela i optužuju da je htio da vrati “As“ “Budvanskoj rivijeri“ kako bi hotel preuzeo Miodrag Kostić.

Kako god bilo, tek u jednoj od najljepših uvala na budvanskoj rivijeri godinama već dominira objekat koji liči na nasukani Titanik. I umjesto da budi oduševljenje kod posjetilaca i bude ponos mještana, on izaziva najviše jezu.


Izvor: Polis/T.M.

M.S.