10-02-2023

Dvije osobe zaposlene u MUP - Filijali za građanska stanja i lične isprave Budva osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Budva, podnijeli Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru krivične prijave protiv dvije osobe koje se terete za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.


Foto: arhiva

Kako se sumnja, G.B. (49) iz Kotora sa prebivalištem u Budvi i B.B. (46) iz Bijelog Polja sa prebivalištem u Budvi su kao zaposleni u Filijali za građanska stanja i lične isprave Budva, znajući da su njihova djela zabranjena, po prethodnom dogovoru i zajedno kao službena lica, protivpravnim iskorišćavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja i nevršenjem svoje službene dužnosti su po prijemu zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavku oružja od strane B.R. suprotno Zakonu o oružju i opštim uslovima za izdavanje odobrenja za nabavku oružja kategorije B fizičkom licu, u julu 2018. godine izdali odobrenje za nabavku vatrenog oružja i time pomenutom B.R. pribavili korist.

B.R. je nakon toga nabavio vatreno oružje marke ZASTAVA ARMS, model P10, kalibra 10 mm, te su potom osumnjičeni ovom licu izdali i dozvolu za držanje oružja iako je B.R. pravosnažno osuđivano lice za krivično djelo prevara.

Osim toga osumnjičeni G.B. i B.B. su i u februaru 2018. licu D.K. izdali ličnu kartu i pasoš sa podacima iz 2008. godine, a trebalo je navedene lične isprave izdati sa novim biometrijskim podacima.
Naime, u Pravilniku o uzimanju biometrijskih podataka prilikom izdavanja lične karte se propisuje da biometrijski podaci ne mogu biti stariji od dvije godine, a za pasoš se propisuje da ne mogu biti stariji od šest mjeseci, što u konkretnom slučaju nije urađeno.

Takođe se sumnja da se pomenuti D.K. u trenutku izdavanja dokumenata nije uopšte nalazio u Crnoj Gori, saopšteno je iz Uprave policije.