18-03-2020

Dvoje oboljelih od koronavirusa u Crnoj Gori, preko 2.000 građana pod nadzorom

Crna Gora je, gotovo tri mjeseca nakon pojave virusa u svijetu, zabilježila prva dva slučaja koronavirusa. Zaražene su dvije žene, čije zdravstveno stanje je stabilno. Jedna pacijentkinja je iz Ulcinja, došla je iz SAD i to prije 12 dana i nije bila pod nadzorom. Druga pacijentkinja je došla iz Španije, živi u Podgorici i bila je pod nadzorom. 

Dvoje oboljelih od koronavirusa u Crnoj Gori, preko 2.000 građana pod nadzorom | Radio Televizija Budva

U Crnoj Gori trenutno se pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom nalaze 2.062 osobe koje su tokom prethodnih 14 dana boravile na području sa lokalnom transmisijom virusa i članova njihovih porodica sa kojima su bili u kontaktu po povratku.

U cilju sprečavanja širenja koronavirusa Crna Gora je uvela drastične mjere-zatvorila škole, ugostiteljske objekte, trgovačke centre, igraonice, kladionice, frizerske salone, šalterske sale… Zatvorila je i granice za strance i prizemljila avione. Obustavljen je i javni prevoz.

Ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je sve crnogorske državljane koji se trenutno nalaze u inostranstvu, a planiraju povratak u Crnu Goru, da kontaktiraju najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo kako bi dobili do ovog časa raspoložive informacije o daljim koracima i mogućnostima povratka koje se razmatraju.

Jedna od mjera je i 14 dana obavezne samoizolacije za sve crnogorske državljane koji dolaze iz inostranstva.

Policia je upozorila da će osobe koje tokom kontrola ne budu pronađene na adresi za izrečenu mjeru samoizolacije biti sankcionisane.

Policija će kažnjavati osobe koje ne pronađe na adresi za samoizolaciju<<<

Crnogorska Vlada je saopštila da su objekti ReSPA u Danilovgradu i objekat Stara kasarna Zoganj u Ulcinju određeni za sprovođenje mjera karantina.

U svijetu je od koronavirusa oboljelo 198,730 osoba. Njih 7,989 je umrlo, a 82,779 se oporavilo.

Izvor: CDM