15-11-2019

Džaković poziva na opštinski referendum

Nezavisni odbornik Skupštine opštine Budva, Stevan Džaković, uputio je poziv Predsjedniku opštine Budva, odbornicama i odbornicima da svojim potpisom podrže Predlog za raspisivanje opštinskog referenduma, radi izjašnjavanja građana o pitanjima DUP-Budva Centar i DUP-a Bečići.

Džaković poziva na opštinski referendum | Radio Televizija Budva

Saopštenje prenosimo u integralnom obliku.

"Poštovani Predsjedniče opštine Budva, odbornice i odbornici Skupštine opštine Budva, slobodan sam da vas pozovem, da svojim potpisom podržite, Predlog za raspisivanje opštinskog referenduma, radi izjašnjavanja građana na pitanje: Da li želite da se DUP-Budva Centar i DUP Bečići stave van sange i da se raspiše međunarodni javni poziv za izradu idejnog rješenja za DUP Budva Centar i DUP Bečići?

Poštovani sugrađani, vi ste danom izbora ove i svake druge skupštine, dio suvereniteta prenijeli na odbornike, ali nijeste prenijeli čitav suverenitet i svoje pravo u potpunosti. Zadržali ste pravo na referendum da kažete šta mislite o odlukama Skupštine. Na to imate pravo i po Ustavu i Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Opštine. Punoljetni građani referendumom imaju pravo da čak i opovrgnu odluku skupštine. Ako Skupština ili skupštinska većina nije u stanju da donese odluku i pored svih ugovora i sporazuma, ne vidim razlog zašto to ne bi uradili građani koji su odabrali tu Skupštinu.

Sa druge strane, kako je za poništavanje ovih planova glasalo 13 odbornika a za donošenje odluke o referendumu je potrebno 11 glasova odbornika, uvjeren sam da nema razloga da ti isti odbornici ne podrže raspisivanje ovog referenduma.

Zakon o lokalnoj samoupravi, čl.163, kao i Statut opštine Budva, čl.145, omogućuju učešće lokalnog stanovništva u ostvarivanju lokalne samouprave putem referenduma.

Predlog za raspisivanje referenduma može podnijeti predsjednik Opštine, najmanje jedna trećina odbornika i 20% birača upisanih u birački spisak, prema podacima o broju birača sa poslednjih izbora.

Referendumom se građani mogu izjasniti o pitanjima iz nadležnosti opštine. Skupština opštine je usvojila predmetne planove samim tim građani se mogu na referendumu izjasniti o pitanjima iz nadležnosti opštine, odgovorom nanavedeno pitanje.

Kako je jedan od osnovnih poslova skupštine da brine o strateškom razvoju opštine, isti bi morao biti u saglasnosti sa održivim razvojem opštine, ne treba posebno isticati značaj prostora u obuhvatu navedenih planova za ukupni strateški i održivi razvoj Opštine Budva", navodi se u pozivu.