28-09-2023

EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od 3,5 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj predviđa da će rast crnogorske ekonomije u ovoj godini dostići 3,5 odsto, dok će naredne biti 3,7 odsto i to na osnovu snažnog učinka ugostiteljskog sektora.

EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od 3,5 odsto | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija / pixabay

„Predstojeći izbor nove vlade ima potencijal da pokrene reformsku agendu i dovede do većih javnih investicija“, navodi se u novom izvještaju EBRD-a, piše portal RTCG.

EBRD, kada je riječ o ovoj godini, navodi da je crnogorska ekonomija nastavila snažan rast koji je u prvom kvartalu ove godine iznosio 6,1 odsto, podstaknut snažnom potrošnjom domaćinstava, velikim prilivom turizma i dolaskom velikog broja Rusa i Ukrajinaca.

Rast je, kako su kazali, bio podržan i snažnom investicionom aktivnošću i oživljavanjem proizvodnje električne energije, uz povoljne vremenske prilike.

EBRD projektuje i da će ovogodišnja turistička sezona premašiti nivo prije pandemije.

„Turistički dolasci u prvoj polovini godine bili su 13 odsto veći od rekordnih nivoa iz 2019. Realne neto plate, podstaknute povećanjem minimalne zarade i ukidanjem doprinosa za zdravstvenu zaštitu prošle godine, nastavile su da bilježe dvocifrene stope rasta u prvih šest meseci ove godine“, navodi se u izvještaju EBRD-a.

Iz EBRD su upozorili i da je inflacija ostala visoka i da je u julu iznosila 6,9 odsto.

„Fiskalne mere za podršku privredi uključivale su niže akcize na gorivo za poljoprivrednike i transportna preduzeća i vanredno prilagođavanje minimalne penzije, sprovedene uporedo sa nizom poreskih promjena, koje su stupile na snagu od jula, sa ciljem povećanja državnih prihoda“, rekli su iz EBRD-a.