24-04-2020

EBRD spremna da podrži Crnu Goru sa paketom od 120 miliona EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da podrži Crnu Goru sa paketom od 120 miliona EUR, saopšteno je tokom razgovora crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića sa predsjednikom EBRD, Sumom Chakrabartijem.


Foto: Mina

Đukanović je kazao da je ohrabren pravovremenom reakcijom i spremnošću EBRD da u ovom momentu značajno uveća svoje plasmane u Crnoj Gori.

„Okvirni paket podrške od 120 miliona EUR u ovom momentu predstavlja dobru priliku za privatni sektor, ali i za nastavak infrastrukturnih projekata od interesa za državu, ili pojedine lokalne samouprave“, istakao je Đukanović.

On je naglasio da Crna Gora i u ovako teškim vremenima redovno servisira međunarodne obaveze.

"Mjere koje smo bili prinuđeni da preduzmemo u interesu zaštite zdravlja građana Crne Gore, snažno su pogodile prije svega SME sektor, a zatvaranje granica turizam i usluge“, naveo je Đukanović.

On je poručio da je treba biti posebno pažljiv prema sektorima koji su pretrpjeli štetu.

„Ipak, ne smijemo razmišljati samo o danu poslije, već nastaviti sa razvojnim projektima koji snažno utiču na budućnost Crne Gore i kvalitet života naših građana“, rekao je Đukanović.

Chakrabarti je kazao da je EBRD spremna da utrostruči podršku Crnoj Gori.

"U namjeri da podrži brži oporavak vaše ekonomije i cijeneći dosadašnju saradnju sa Crnom Gorom, EBRD je pripremila obiman paket podrške“, kazao je Chakrabarti.

On je naveo da je paket namijenjen malim i srednjim preduzećima, bankarskom sektoru, klijentima sa kojima već sarađuje, ali i za nastavak ulaganja u energetiku i infrastrukturu.

Chakrabarti je istakao da je impresioniran dugoročnim promišljanjem, politikama u kojima nema mjesta panici, kao i regionalnim pristupom po kojem je Crna Gora već postala prepoznatljiva.

"Pažljivo pratimo razvoj situacije u regionu i Evropi i primjećujemo da je Crna Gora donijela pravovremene odluke u borbi protiv Covid 19 koje daju dobre rezultate. Zato za nas i nije iznenađenje da ste već počeli sa ublažavanjem mjera“, dodao je Chakrabarti.

Sagovornici su zaključili da će nastaviti intenzivnu komunikaciju i aktivno sarađivati u pripremi nove petogodišnje strategije EBRD koja će u fokusu zadržati i zemlje zapadnog Balkana.

Izvor: Mina