29-07-2020

EBRD: Stand-by kreditna linija u cilju zaštite građana i biznisa

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijediće Fondu za zaštitu depozita (FZD) stand-by kreditnu liniju od 50 miliona eura, kako bi se osigurala zaštita građana i preduzetnika od potencijalnih ranjivosti u sektoru, nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

EBRD: Stand-by kreditna linija u cilju zaštite građana i biznisa | Radio Televizija Budva

“FZD je nezavisna javna institucija osnovana u Crnoj Gori, koja vlasnicima depozita u lokalnim bankama pruža osiguranje za te depozite. Za novi program će garantovati Vlada i on će zamijeniti postojeću kreditnu liniju vrijednu 30 miliona eura potpisanu sa EBRD-om 2010. godine”, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Nova sredstva će, kako je objašnjeno, omogućiti FZD da osigura adekvatne finansije za zaštitu maloprodajnih i korporativnih klijenata sa osiguranim depozitima do 50 hiljada eura po deponentu.

Iz EBRD-a su kazali da Fond ima iskustva u upravljanju izazovima i da je uspješno obezbijedio povjerenje u prethodnom periodu.

“Stand-by aranžman sa EBRD-om doprinijeće stabilnosti finansijskog sistema u zemlji i održavanju povjerenja tržišta u ukupan bankarski sektor. Jačanje mreže finansijske sigurnosti u Crnoj Gori ključno je u odupiranju šokovima koji proizlaze iz pandemije koronavirusa”, smatraju u EBRD-u.

Šef EBRD-a u Podgorici, Jaap Sprey, kazao je da su zadovoljni što su obnovili stand-by kreditnu liniju kod FZD-a, kako bi se podržala stabilnost finansijskog sistema.

“Deponenti će i dalje biti zaštićeni i kao rezultat toga zadržaćemo povjerenje u otporni bankarski sektor, olakšavajući ekonomski oporavak od krize Covid-19", rekao je Sprey.

Direktor FZD-a, Predrag Marković, naveo je da će stand-by aranžman pomoći Fondu da poveća trenutna sredstva za dodatnih 50 miliona eura i na taj način obezbijedi pokriće depozita skoro do ciljanog nivoa od deset odsto.

“To će omogućiti ne samo poštovanje evropskih standarda, kada je pokriće u pitanju, već i mnogo bolju sigurnost depozita i doprinijeti stabilnosti bankarskog sektora i ukupnog finansijskog sistema Crne Gore“, saopštio je Marković.

EBRD je fokusiran na pružanje podrške finansijskom sistemu kao efikasnom pokretaču ekonomskog rasta i jačanju njegove otpornosti na buduće ekonomske šokove i krize.

EBRD je počeo da ulaže u Crnu Goru 2006. godine. Do danas, banka je u korporativni, finansijski, energetski i infrastrukturni sektor crnogorske ekonomije uložila više od 621 miliona eura kroz više od 70 projekata.Izvor: Mina