02-02-2023

Edgardo Greko uhapšen poslije 16 godine bjekstva

Italijan Edgardo Greko, za koga se vjeruje da je član moćne kalabrijske mafije Ndrangeta uhapšen je danas u Sent-Etjenu u Francuskoj poslije 16 godina bjekstva, saopštio je Interpol.

Edgardo Greko uhapšen poslije 16 godine bjekstva | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Tog šezdesettrogodišnjaka osuđenog na doživotni zatvor u Italiji uhapsila je francuska policija zahvaljujući informacijama dobijenih od italijanskih karabinjera, a dvije zemlje dijele podatke na osnovu projekta I-Can (Saradnja Interpola protiv Ndrangete).

Uhapšen je oko 1.40 jutros u jednoj ulici u gradu.

Edgardo Greko, 63, izašao je danas popodne pred tužioca u Lionu koji ga je zvanično obavijestio o nalogu za hapšenje italijanskih vlasti. On je rekao da odbija da bude predat italijanskim pravosudnim vlastima i stavljen je u pritvor.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi je preko Tvitera izrazio zadovoljstvo što se nastavljaju hapšenja opasnih bjegunaca zahvaljujući zajedničkom radu i međunarodnoj saradnji policijskih snaga.

Edgardo Greko, osuđen na doživotni zatvor 2006. godine u Italiji zbog ubistava, otišao je u Francusku iste godine, prema francuskom tužilaštvu.

Bio je vlasnik restorana Kafe Rosini, od juna do novembra 2021. prema istom izvoru.

Prema svjedočenjima i dokumentima u koje imao uvid Frans pres on se vodio pod podimenom Paolo Dimitrio i radio je u više italijanskih restorana u Sent-Etjenu.

Italijanski karabinjeri rekli su da je protiv njega tužilaštvo u Katanzaru u Kalabriji izdalo evropski nalog za hapšenje 2014. godine pošto je osuđen na doživotni zatvor za ubistva počinjena u januaru 1991. i pokušaju ubistva u julu 1991. godine.

On je pobjegao dok je bio u pritvoru. U to vrijeme bio je dio klana Perna-Prano, koji je bio najveći u gradu Kosenca gdje je živio.

Njegovo hapšenje uslijedilo je nedjelju dana poslije velike policijske operacije protiv mafije u Kalabriji. Oko 300 pripadnika bezbjednosnih snaga učestvovalo je u toj operaciji, kada su zaplenili dobra u vrijednosti iznad 250 miliona eura. Stotinama članova te organizacije se trenutno sudi.

Beta/RTCG