14-09-2023

Egipat: Novi napad ajkule, ženi amputirana ruka

Dvije prijateljice plivale su nedaleko od obale kada je jednu od njih napala ajkula. Žena je preživjela i mada nisu poznati detalji, zna se da su joj amputirali ruku.

Egipat: Novi napad ajkule, ženi amputirana ruka | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Ajkula je napala ženu koja se u srijedu kupala s prijateljicom na plaži u egipatskom ljetovalištu Dahab koje se nalazi u blizini popularnog Šarm el-Šeika. Užasnuti kupači pobjegli su iz mora kad su vidjeli napad, ali hitne službe brzo su iz mora izvukle povrijeđenu ženu bez svijesti.

Iako je njeno stanje kasnije opisano kao stabilno, u bolnici su joj, kako javljaju mediji, morali da amputiraju lijevu ruku. Ajkula ju je ugrizla za rame. Nesrećna žena i njena prijateljica navodno su prvo za ajkulu mislile da je tuna pa nisu odmah krenule prema obali.

Nakon napada vlasti su zatvorile plažu i krenule u potragu za ajkulom koju ipak na kraju nisu uspjeli da lociraju, prenosi Dnevnik.hr.

U avgustu je ajkula viđena kako luta vodama u blizini ljetovališta Dahab, što je tada dovelo do privremene zabrane plivanja, ali je u međuvremenu ona ukinuta.

Posljednji napad ajkule u egipatskim vodama dogodio se u junu kada je ruskog turistu Vladimira Popova (23) ubila tigar- ajkula u Hurghadi.

Takođe, u julu 2022. Austrijanka i Rumunija ubijene su u odvojenim incidentima južno od Hurgade.