27-05-2023

Regionalni ekonomski samit od 28. do 30 maja u Bečićima

Samit ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava, pod nazivom "Finansijska i monetarna stabilnost regiona u neizvesnim vremenima produžene geopolitičke i ekonomske krize" održaće se od 28. do 30. maja u hotelu Splendid u Bečićima.

Regionalni ekonomski samit od 28. do 30 maja u Bečićima | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Samit, koji organizuje Savez ekonomista Srbije, okupiće na jednom mjestu ključne kreatore fiskalne i monetarne politike regiona, predstavnike najvažnijih međunarodnih finansijskih institucija i vodeće ljude najvećih banaka, kompanija i osiguravajućih društava regiona.

„Ovogodišnje okupljanje finansijske i poslovne elite biće prilika za razmjenu mišljenja o perspektivama regiona u izuzetno drugačijim okolnostima, koje prije svega karakterišu visoka inflacija, rast kamatnih stopa centralnh banaka ključnih zemalja svijeta, usporavanje privredne aktivnosti, pojačana nestabinost bankarskog sektora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i komplikovana geopolitička situacija, naročito nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba“, navodi se u saopštenju.

Samit će biti prilika da se iz prve ruke od kreatora fiskalne i monetarne politike regiona čuje kako će oni reagovati da bi se ublažile negativne posljedica nepovoljnih globalnih kretanja, kakve se mjere planiraju za usporavanje inflacije, uz istovremeno očuvanje stabilnosti bankarskog i uopšte finansijskog sistema, ali i za ubrzanje privrednog rasta, kako bi države regiona izbjegle recesiju.