17-04-2015

Eksterna matura počinje sjutra

Polaganje eksterne mature, za 7 068 crnogorskih učenika, počeće sjutra u 11 sati, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Eksterna matura počinje sjutra | Radio Televizija Budva

Polaganje eksterne mature, za 7.068 učenika, počeće u subotu 18. aprila u 11.00 sati, kada će učenici polagati ispit iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i Albanskog jezika i književnost.

Ispit iz stranog jezika polagaće 1. juna, a iz Matematike 2. juna.

Ispit će polagati 7.068 učenika iz 11 gimnazija, 11 mješovitih i 28 stručnih škola.

Učenici koji polažu eksterni maturski ili stručni ispit školske 2014/15. godine, nakon povratka sa školovanja iz inostranstva, ispite će polagati u prostorijama Ispitnog centra 16. juna iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i Albanskog jezika i književnost, dok će 18. juna 2015. godine polagati strani jezik ili Matematiku. Ispiti će početi u 11.00 sati.

Konačni rezultati će biti objavljeni 19. juna 2015. godine. Više infomracija se može naći na linku: http://www.iccg.co.me/1/images/dok/zavrsni/aktivnosti%20za%20junski%20rok%202015..pdf

Maturski ili stručni ispit je standardizovana eksterna provjera školskih postignuća kojom se želi vidjeti u kojoj su mjeri učenici dostigli nacionalne standarde znanja, navedene kroz ciljeve obrazovnih programa. Ispit se polaže nakon završenog četvorogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja. Cilj ovakvog načina provjere je praćenje i provjeravanje znanja, vještina i kompetencija učenika. Rezultati na ovim ispitima zasnovani su na ishodima znanja koje je po obimu, sadržaju i zahtjevnosti unaprijed određeno i objavljeno u Ispitnim katalozima.

Eksternost pri polaganju maturskog i stručnog ispita znači da za sve učenike važe jedinstvena ispitna pravila, sadržaj ispita je isti za sve, određeni ispit se polaže istog dana u isto vrijeme u čitavoj Crnoj Gori, ocjenjivanje je od strane nezavisnih ocjenjivača, koji pregledaju test knjižice sa bar-kodom..

Položen maturski ispit je opšti uslov za nastavak obrazovanja na bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi.

Učenik koji položi stručni ispit stiče nivo stručnog obrazovanja u četvorogodišnjem trajanju. Pored toga, polaganjem stručnog ispita učenik stiče i odgovarajuće stručne kvalifikacije, u skladu sa zakonom. Položen stručni ispit je opšti uslov za nastavak obrazovanja na srodnoj visokoškolskoj ustanovi.