22-01-2022

Emitovan dokumentarni film o "Električnom orgazmu"

Čuvena rok grupa "Električni orgazam" obilježava 40 godina rada, a tim povodom muzička redakcija Radio televizije Srbije snimila je dokumentarni film.

Emitovan dokumentarni film o

Foto: Mascom

Ostvarenje koje se fokusira na jedan od najpoznatijih jugoslovenskih rok bendova nosi naziv "Evo, sada vidiš da može", a koji je premijerno prikazan u četvrtak, 20. januara na RTS Planeta kanalu.

"Slave 40. rođendan, a pjesme su uvijek stvarali za sva vremena. Mnogi te melodije smatraju početkom pravog gradskog rok-zvuka. O muzici čije su mnoge melodije postale himna i naših slavlja, posebnoj epohi opisanoj u njoj i pokušaju koncerta povodom 40. rođendana tokom pandemije, između ostalih govore i bivši i sadašnji članovi grupe", piše RTS.

"Drago mi je da je film konačno završen i da su neki već imali prilike da ga vide, a od večeras i na RTS Planeti. To mi je takođe drago, jer će sada širom planete ljudi moći da vide taj film. Dugo je rađen. Zaista velika ekipa je radila na njemu i ja evo, ovog puta, zahvaljujem svima", naglašava Srđan Gojković Gile iz benda "Električni orgazam".

"'Električni orgazam' je jedna od najvažnijih grupa kad se pogleda istorija jugoslovenskog i srpskog rokenrola, prije svega jer su oni ključno doprinijeli da se uspostavi identitet našeg rokenrola. Oni su jedna od tih par grupa koje uvijek možete da pokažete nekome iz inostranstva kada hoćete da mu objasnite kakav je rokenrol odavdje", navodi Dragan Ambrozić, urednik projekta.

Ta muzika nije samo začetnik novog talasa već i novih likova na sceni.

"Jedna nova poplava ženskih ličnosti na našoj javnoj sceni. Ako su žene do tada bile pjevačice, frontmenke, imale jednu zavodljivu auru, privlačile pažnju... Mi smo sada u 'Električnom orgazmu' imali ženu kao što je Marina Vulić koja se popela na scenu da fantastično svira bas. Mi smo imali Goranku Matić, koja je takođe učesnica filma, koja je fantastičnim fotografijama bilježila sve te stvari", ističe Zorica Kojić, saradnica na scenariju.

Film je nazvan po singl albumu "Evo, sada vidiš da može" iz 1989. godine, a većina materijala korišćena u filmu je iz arhive RTS-a.

(Vijesti)