01-01-2022

EPCG nastavlja sa popustima za redovne platiše

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) odlučio je da se tokom prvih šest mjeseci naredne godine nastavi sa popustom od 12,5 odsto na ukupan račun za utrošenu električnu energiju za domacinstva koja redovno plaćaju račune.


Foto: Arhiva

„Ukupan trošak za te namjene, od oko 4,5 miliona EUR, u cjelosti je preuzela EPCG“, navodi se u saopštenju.

Odbor je, uzevši u obzir ogroman doprinos Pljevalja u obezbjeđivanju energetske stabilnosti sistema, u uslovima energetske i kovid krize, a u cilju smanjenja nivoa aero zagađenja u tom gradu, građanima Pljevalja, odnosno kupcima iz kategorije domaćinstva, odobrio i dodatnih deset odsto popusta na aktivnu energiju do kraja grejne sezone, odnosno do kraja prvog kvartala naredne godine.

„Takođe, novi presjek za članstvo u Zlatnom timu biće 31. januara naredne godine“, dodaje se u saopštenju.

Prilikom kreiranje politike popusta za redovne platiše električne energije u Crnoj Gori, EPCG nastoji da uveže dva značajna faktora - uvažavanje poteškoća s kojima se suočavaju građani i potrebu da ostvaruje prihode po osnovu isporučene električne energije.

„To, naravno, nije lako ostvariti, naročito u kontekstu efekata pandemije koronakrize, pa smo, uporedo sa tradicionalnim aktivnostima, akcijom Podijelimo teret i nagradnom igrom Zlatni tim, u saradnji sa Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS), počev od 31. maja ove godine, primijenili politiku dodatnog popusta za redovne platiše“, navodi se u saopštenju.

Shodno toj politici, sva domaćinstva koja su 31. maja ove godne imala nula EUR duga prema EPCG, automatski su dobijala članstvo u Zlatnom timu i, pored standardnog popusta od 13 odsto na aktivnu energiju, ostvarivala i dodatnih 13 odsto popusta na usluge CEDIS-a.

„Tako je, na primjer, domaćinstvo čiji je račun za utrošenu električnu energiju iznosio 60 EUR, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), umjesto pređašnjih 3,8 EUR, tokom prethodnih mjeseci, zaključno sa 31. decembrom ove godine, ostvaruje popust od 7,35 EUR“, dodaje se u saopštenju.

Takođe, institucije koje snose najveći teret borbe za suzbijanje pandemije - bolnice, domovi zdravlja, vrtići, osnovne i srednje škole, tokom ove godine, ostvarivale su popust od deset odsto, a privreda tri odsto.

Na ime popusta za redovne kupce iz kategorije domaćinstva te privredu i institucije od posebnog značaja EPCG je tokom ove godine izdvojila sedam miliona EUR.

„Navedene akcije, odnosno popusti za kupce, svakako opterećuju poslovanje naše kompanije, tako što generišu prihode niže od projektovanih, ali smo, polazeći od opredjeljenja da poslujemo društveno odgovorno, smatrali da, barem tokom ove faze pandemije, treba da pružimo pomoć građanima, tim prije što EPCG, kao kompanija koja se nalazi u vlasništvu države, svoje poslovne aktivnosti obavlja upravo u granicama Crne Gore i, s tim u vezi, ne treba da bude ravnodušna prema problemima s kojima se građani suočavaju“, rekli su iz kompanije.

S druge strane kampanje su, kako su zaključili, dale pozitivne efekte i na poslovanje EPCG, jer su uticale na povećanje broja redovnih platiša.