06-11-2018

Epidemija varičela u Herceg Novom, 322 oboljelih

U Herceg Novom je još 11. oktobra proglašena epidemija varičela, odnosno ovčijih boginja, a u Domu zdravlja do sada je prijavljeno 322 oboljelih.

Epidemija varičela u Herceg Novom, 322 oboljelih | Radio Televizija Budva

Dječije odjeljenje je prepuno djece, prosvjetni radnici i vaspitači navode da nikada nije bilo više mališana i đaka odsutno zbog boginja. Međutim, među oboljelima je i dosta odraslih, koji sve teže podnose, prenosi Radio Jadran.

Riječ je o osipnoj bolesti kojoj podliježu svi koji je nijesu preležali, koja ostavlja trajan imunitet, a u Crnoj Gori se protiv nje ne sprovodi vakcinacija.

Sve je, prema riječima epidemiološkinje Stefe Glušac, počelo još u avgustu, kada je prijavljeno 15 slučajeva. Taj broj se, očekivano povećao početkom školske godine.

"Prvi oboljeli su počeli da se javljaju već u avgustu što je dosta rano za akutne bolesti respiratornog trakta. Čim je počela školska godina, već u oktobru broj je naglo povećan. Tako smo prošlog mjeseca imali 224 oboljelih, a za prvih pet dana nobembra 30 slučajeva. To znači da je od avgusta do danas prijavljeno ukupno 322 slučaja", kaže Glušac.

Varičele su uglavnom najčešće kod djeca predškolskog i ranog školskog uzrasta. Manji broj oboljelih je srednješkolskog uzrasta kao i osobe u ranim tridesetim godinama.Ali, može da oboli svako ko je osjetljiv, a period inkubacije do prvih simptoma bolesti traje od 13 do 17 dana.

Simptomi su blagi porast temperature, malaksalost, slabost, bolovi u mišićima, te osip po koži, koji je u početku crven, a nakon četiri do pet dana dobija tečni sadržaj.

Specifična mjera prevencije je vakcinacija, ali se u Crnoj Gori ne radi. Osim toga, opšte mjere prevencije su izbjegavanje kontakta sa oboljelima, jer se bolest prenosi vazdušno-kapljičnim putem. Oboljele bi naročito trebalo da izbjegavaju djeca i trudnice.

Epidemija varičela je ciklični proces koji se javlja na svake tri do četiri godine, pa je tako posljednja epidemija u Herceg Novom zabilježena 2013/2014.