09-07-2020

Eraković: Zdravstveni sistem može odgovoriti na sve izazove

Zdravstveni sistem funkcioniše, kako na lokalnom niovu, tako i u čitavoj državi, i može sa uspjehom odgovoriti na sve izazove, kazao je direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković.


Foto: Arhiva

On je, sa dijelom medicinskog tima Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), u cilju detaljnog sagledavanja cjelokupne epidemiološke situacije u Crnoj Gori, boravio u radnoj posjeti Opštini Bijelo Polje.

"Dio tima NKT-a razgovarao je sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem i predstavnicima zdravstvenih ustanova i Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje", navodi se u saopštenju KCCG-a.

Direktori zdravstvenih ustanova u Bijelom Polju i predstavnici Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje upoznali su članove NKT-a sa aktivnostima preduzetim u toj opštini u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19.

Eraković je kazao da je zadovoljan načinom na koji je lokalna samouprava u Bijelom Polju organizovala krizni štab i dosadašnjim odgovorom na epidemiju COVID-19 na lokalnom nivou.

“Danas smo, zajedno sa kolegama iz bjelopoljske opšte bolnice, doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, definisali modalitete odgovora na moguće izazove, koji bi mogli da uslijede u narednim danima", naveo je Eraković.

On je rekao da se nada da "odgovornošću i građana Bijelog Polja i kompletne države, nećemo doći u tu situaciju, ali nam je isto tako važno da zdravstveni sistem bude spreman za svaki mogući scenario”.

"Ono što sam danas vidio i što smo zaključili, daje nam uvjeravanja i sigurnost i građanima Bijelog Polja i kompletne Crne Gore da zdravstveni sistem funkcioniše, kako ovdje u Bijelom Polju, dakle na lokalnom niovu, tako i u čitavoj državi, i da kao takav može sa uspjehom odgovoriti na sve izazove”, rekao je Eraković.

Smolović je kazao da je zdravstveni sistem na lokalnom nivou, ali i u čitavoj državi pokazao da sa uspjehom može odgovoriti na izazov koronavirusa.

“Na zajedničkom sastanku smo sagledali situaciju u Bijelom Polju, koja je izazovna, ali je i pod kontrolom. Dogovorili smo se kako da još unaprijedimo koordinaciju između Opštinskog tima i zdravstvenih ustanova u Bijelom Polju”, naveo je Smolović.

On je pozvao građane da poštuju mjere NKT-a do kraja.

"Kako bi se izborili sa ovom pandemijom na što brži i kvalitetniji način”, dodao je Smolović.

Izvor: Mina