31-03-2020

EU objavila paket podrške Zapadnom Balkanu

Evropska unija objavila je paket podrške Zapadnom Balkanu od 38 miliona eura pomoći za zdravstvene sisteme i dodatno preusmjeravanje 374 miliona za društveno-ekonomski oporavak nakon krize zbog koronavirusa.

EU objavila paket podrške Zapadnom Balkanu | Radio Televizija Budva

Foto:coindesk.com

To je odgovor Evropske komisije na zahtjev partnera iz regiona, kako bi podržala nabavku medicinske opreme i uređaja, poput respiratora, laboratorijskih kompleta, maski, naočara i zaštitne odeće.

EU će podržati Albaniju i Sjevernu Makedoniju sa po četiri miliona eura, Bosni i Hercegovini je namijenjeno sedam miliona, Crna Gora će dobiti tri miliona, Kosovo i Metohija pet miliona. Za Srbiju, koja je najviše pogođena pandemijom, je predviđeno 15 miliona.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao je da se Evropa suočava sa zdravstvenom krizom bez presedana, ali da je i u ovakvim vremenima tu za partnere sa Zapadnog Balkana.

Kako prenosi Tanjug, najavljena je i pomoć od 374 miliona eura za ublažavanje društveno ekonomskih posledica krize kada pandemija prođe.

Evropska komisija obećava da će zemlje regiona biti uključene u zajedničke programe nabavke medicinske opreme, kao i u aktivnosti na obezbjeđivanju olakšanog kretanja robe preko granica tokom primjene vanrednih mjera.

EU preusmjerava i fondove pretpristupne pomoći i širi mogućnosti korišćenja Fonda za solidarnost EU.

Izvor: MINA News