20-12-2019

EU podržava dijalog o pravnom položaju vjerskih zajednica

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) ponovila je da nijesu ispunjeni uslovi da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica bude u skupštinskoj proceduri, navodeći da Evropska unija (EU) podržava dijalog o pravnom položaju vjerskih zajednica.


Foto: mitrpolija.com

MCP pozdravila je stav EU da je uređivanje pitanja vjerskih zajednica nacionalna nadležnost, ali da se ono mora obaviti na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne zainteresovane strane i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, a posebno u skladu sa preporukama Venecijanske komisije od 24. juna.

"Pozdravljajući ovakav stav EU, Mitropolija još jednom konstatuje da nijesu ispunjeni uslovi da ovaj Predlog zakona bude u skupštinskoj proceduri i, po ko zna koji put, izražava svoju spremnost na sveobuhvatni i inkluzivni dijalog o ovom pitanju sa nadležnim vlastima, ali i sa domaćim i međunarodnim pravnim ekspertima i institucijama, kao i sa nevladinim sektorom", kaža se u saopštenju MCP.

Oni smatraju da je EU poslala jasnu i veoma snažnu poruku crnogorskim vlastima u vezi sa regulisanjem pitanja pravnog položaja Crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

"Ovu poruku je lako pročitati. Ona, očigledno predstavlja implicitno iznešeno saznanje EU da aktuelni pokušaj uređivanja pravnog položaja vjerskih zajednica, kome svjedočimo u Crnoj Gori, nije obavljen na inkluzivan način, nije okupljao sve relevantne činioce, niti je u skladu sa odgovarajućim standardima ljudskih prava i preporukama Venecijanske komisije", ocijenili su u Mitropoliji.

Oni su rekli da Mitropolija godinama podstiče javni i institucionalni dijalog radi pripreme i donošenja novog zakona kojim bi se uredilo pitanje odnosa Crkava i vjerskih zajednica sa državom.