02-01-2023

Evidentirana 31 prijava

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirana 31 prijava, na osnovu kojih nijesu izrečene novčane kazne.


Ilustracija

Najveći broj pritužbi se, kao i u prethodnom periodu, odnosio na neizdavanje fiskalnih računa.

Građani su se žalili da fiskalne račune ne izdaju barska buregdžinica Laguna, brza hrana, neimenovana radnja, gejming pab, profi tepih centar, kafana i Foto Dejo u Podgorici, kafe Komitet i šiša bar Creed u Rožajama, Mobile shop u Beranama, ordinacija „Kalinić“ i Ave tours u Baru i kafić Viktoria u Nikšiću.

Fiskalne račune ne izdaju ni pekare Cezar u Baru, Škaljari u Kotoru, „Marković“ u Beranama i Palma u Podgorici, Maxi taksi u Danilovgradu, a City u Podgorici.

Evidentirane su pritužbe da kompanija Kristal komerc u Zeti prodaje robu na crno i nema dozvolu za proizvodnju i pakovanje morske soli, dok Benikomerc u Baru ne isplaćuje zarade zaposlenima, ne uplaćuje doprinose, ali prodaje hranu sa isteklim rokom.

U jednoj od evidentiranih pritužbi postavljeno je pitanje po kom osnovu je prekoputa Opštinskog suda u Bernama postavljen aparat za kafu, dok se druga odnosila na neprijavljene radnike i angažovanje djece koja idu u školu u servisu u Beranama.

Građani su se žalili na higijenu u Gintašu u Podgorici, neizmirivanje poreskih obaveza u Otrant staru u Baru, kao i konzumiranje duvanskih proizvoda u kafiću na ulazu u TC „Laković“ u Kotoru.

U jednoj od prijava se traži da inspektori provjere uslove rada u restoranu Vivaldi u Budvi, kao i broj prijavljenih radnika i sanitarne knjižice, dok se u drugoj upozorava da je Osnovna škola "Vuko Jovović" u Danilovgrad angažovala za fotografisanje đaka osobu koja nije registrovala djelatnost, odnosno koja ima samo instagram stranicu.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.