29-04-2020

Evropska komisija: Zapadnom Balkanu više od 3,3 milijarde eura pomoći

Evropska komisija najavila je danas finansijsku podršku od više od 3,3 milijarde evra koju je mobilisala zajedno sa Evropskom investicionom bankom na korist građana Zapadnog Balkana.

Foto: balkaneu.com

Cilj tog paketa je da se odgovori na hitne zdravstvene i humanitarne potrebe zbog pandemije COVID-19, kao i da se pomogne društveni i ekonomski oporavak u regionu.

Uz pojačanu podršku, EK pred samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu 6. maja takođe najavljuje široku dugoročnu podršku koja će biti predstavljena kasnije ove godine u formi Ekonomskog i investicionog paketa za region.

"Imamo posebnu odgovornost da u uslovima pandemije pomognemo našim partnerima na Zapadnom Balkanu jer je njihova budućnost očigledno u EU", istakla je predsjednica EK Ursula fon der Lajen i dodala da će EU nastaviti da podržava region, uključujući reforme na putu ka EU.

Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varheji rekao je da je EU djelovala brzo i sveobuhvatno da podrži region u uslovima epidemije, saoštila je EK.

"Naš rad će se nastaviti jer pripremamo Ekonomski i investicioni plan kojim će se odgovoriti na socio-ekonomski uticaj krize, modernizovati ekonomije u regionu, podržati reforme i početi da zatvara jaz u razvoju i tako će ljudima u regionu brže stići konkretne koristi", istakao je Varheji.

Finansijski paket EU vrijedan više od 3,3 milijarde eura uključuje preusmjeravanje sredstava iz IPA u visini 38 miliona eura za hitnu podršku zdravstvu, 389 miliona za društveni i ekonomski oporavak i paket za reaktivaciju ekonomije od 455 miliona, u bliskoj saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Takođe uključuje predloženu makrofinansijsku pomoć od 750 miliona eura i paket pomoći Evropske investicione banke od 1,7 milijardi.

EU će obezbjediti i hitnu humanitarnu pomoć za izbeglice i migrante od 4,5 miliona eura i još osam miliona za potrebe u migrantskim centrima u regionu.

Kada je riječ o Ekonomskom i investicionom planu, Komisija navodi da će uključiti značajan investicioni paket za region.

EK je u budžetu za 2021-2027. predložila za IPA III ukupno 14,5 milijardi eura od čega će lavovski dio biti za Zapadni Balkan.

Kako se navodi, Komisija predviđa udvostručenje grantova kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan i znatno povećanje finansijskih garanacija za podršku javnih i privatnih investicija u regionu.

EK je navela i da će "zelena" i digitalna tranzicija imati glavnu ulogu u ponovnom pokretanju i modernizaciji ekonomija Zapadnog Balkana.

Napominje se i da će oporavak od krize funkcionisati samo ako partneri iz regiona budu realizovali obećane reforme, što je ključno i za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

"Pored nastavka ekonomskih reformi, to zahtijeva snažan fokus na vladavinu prava, funkcionisanje demokratskih institucija i javne administracije", istakla je EK u saopštenju.

Izvor: Beta