15-06-2023

Evropska kuća: Rekordno visoka podrška građana članstvu Crne Gore u EU

Podrška građana Crne Gore članstvu zemlje u Evropskoj uniji dostigla je rekordno visok nivo od 79,3%, pokazalo je istraživanje koje je za potrebe Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori tokom maja sprovela agencija De Facto, saopšteno je iz Evropske kuće.


Foto: Evropska kuća

To je, kako su naveli, porast podrške članstvu od 1,5 procentnih poena u poređenju sa rezultatima istraživanja urađenog u novembru prošle godine.

"Drago nam je što je podrška građana Crne Gore članstvu zemlje u EU na ovako visokom nivou. Ovako čvrstim pro-evropskim stavom, građani Crne Gore šalju jasnu i snažnu poruku da žele budućnost svoje zemlje u Evropskoj uniji. Politički akteri treba da pronađu način da sarađuju, u javnom interesu i iznad partijskih pozicija, kako bi sproveli ključne reforme i omogućili da ova dugogodišnja želja ogromne većine crnogorskih građana postane stvarnost", poručila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Iz Evropske kuće podsjećaju da je istraživanje, koje je rađeno na uzorku od 1.200 ispitanika u periodu od 9. od 23. maja, pokazalo da više od polovine građana Crne Gore Evropsku uniju percipiraju kao najvećeg donatora u zemlji.

Da će Crna Gora biti članica EU vjeruje 75,9% crnogorskih građana, a raste i broj onih koji bi glasali na referendumu koji bi bio organizovan tim povodom. Preko 90% građana izašlo bi na referendum, a 81,1% izašlih podržalo bi članstvo Crne Gore u EU. Značajan broj građana, 48,1%, međutim, smatra da se zemlja kreće sporo ili se ne kreće dovoljno brzo ka članstvu. Ipak, čini se da optimizam crnogorskih građana kada je u pitanju pravac kretanja zemlje raste. 67,4% građana smatra da se država kreće u pravom
smjeru što je 20 procentnih poena više u odnosu na istraživanje rađeno u novembru prošle godine. Kao najveće društvene probleme, građani prepoznaju ekonomsku situaciju, korupciju i nezaposlenost", zaključuju u saopštenju.