08-07-2020

Evropski fudbal gubi četiri milijarde eura

Evropski fudbalski klubovi očekuju da će tokom ove i naredne godine izgubiti ukupno četiri milijarde eura zbog pandemije koronavirusa, tvrdi Evropsko udruženje klubova.

Evropski fudbal gubi četiri milijarde eura | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija, foto: Pixabay


ECA u svojoj studiji procjenuje da će klubovi iz 55 evropskih zemalja ove sezone imati gubitak od 1,6 milijardi eura, a 2,4 milijarde će iznositi gubitak u sezoni 2020/2021, s tim da u studiji nisu uključene zarade od prelaznih rokova.

“Rezultati pokazuju da je finansijski uticaj koronavirusa na evropske klubove već u ovom trenutku svojevrsni seizmološki šok. Nažalost, taj šok će se nastaviti i sledeće sezone, pa će ovo biti prava egzistencijalna kriza fudbal”, rekao je Čarli Maršal, izvršni direktor ECA, prenosi Hina.

Zbog pandemije, vrijednost samih igrača i klubova osjetno je pala, a igranje utakmica pred praznim tribinama je dodatno ugrozilo zaradu klubova.

U 10 liga koje je obuhvatilo istraživanje ECA, uključujuči i pet najjačih najbogatih – englesku, francusku, nemačku, italijansku i špansku, klubovi se ove sezone suočavaju sa gubitkom od 400 miliona eura od neprodatih ulaznica, a taj iznos će biti tri puta veći naredne sezone, ukoliko se utakmice budu igrale bez gledalaca.

Predviđa se i veliki pad plata samih igrača, a predstojeći prelazni rok pružiće pravu sliku koliko je fudbal pogođen pandemijom.


Izvor: Investitor