25-10-2023

Fali 40 tužilaca, pojačati sistem odgovornosti

Crnogorskom tužilaštvu fali oko 40 tužilaca, što je više od trećine potrebnog broja, kazao je u Jutarnjem programu TVCG član Tužilačkog savjeta Siniša Gazivoda.


Foto: TVCG

„Tužilački savjet na tome radi. Međutim i u tim okolnostima postoje tužioci koji završavaju obaveze i postižu impresivne rezultate. Onda se postavlja pitanje kako neko može i u tim okolnostima tako da radi, a nekome mogu da prođu godine, a da neki predmet ne otvori“, naveo je Gazivoda.

Kaže da je TS to pitanje prioritet i da očekuju da već u prvoj polovini sljedeće godine bude popunjeno bar 20 mjesta.


Gazivoda, Printscreen: TVCG

Komentarišući informaciju da je šef ODT-a Podgorica pronašao je preko 1.000 predmeta kojim se godinama niko od tužilaca nije bavio, Gazivoda kaže kako ne može govoriti da je to učinjeno da određenom namjerom.

„Ne mogu da kaže da je bila namjera, jer smo mi problem tek zagrebali“, kazao je Gazivoda i dodao da je otvoreno pitanje za prethodne rukovodioce kako je moguće da predmeti nijesu godinama otvarani.

Neophodno je, kako dodaje, da se jačaju sistemi odgovornosti u tužilaštvu.

„Ne pričamo o nečemu apstraktnom u ovom momentu imamo suspendovana tri tužioca protiv kojih se vode postupci. Od tih postupaka će zavisiti njihova dalja tužilačka odgovoronost“, poručio je Gazivoda.



(Portal RTCG)