14-02-2023

Festival „Naše ognjište“ u parohijskom domu Sveti Toma u Bečićima

NVO "Serdar" 16. i 17. februara u parohijskom domu Sveti Toma u Bečićima sa početkom od 17h održava dvodnevni festival pod nazivom "Naše ognjište".



Festiival se održava u saradnji sa opštinom Budva i uz blagoslov oca Petra Cerovića, saopšteno je iz ove NVO.

"Polazeći od činjenice da je termin 'ognjište' utemeljen u tradiciji i svijesti naroda, shvatili smo da smo na neki način svi otuđeni od našeg izvornog ognjišta, od mjesta koje je okupljalo porodicu, pleme, bratstvo. Danas stvaramo nova ognjišta, van mjesta našeg porijekla, a novo ognjište pronalazimo na nedjeljnim liturgijama okupljajući se u dvorištima crkava ili manastira", kazali su oni.

Zato je kako su kazali bilo potrebno osmišljavanje festivala 'Ognjište' koji nije samo zabavnog karaktera, već ima i edukativnu komponentu kroz tematski okrugli sto koji se bavi istorijom i tradicijom u savremenom kontekstu.

Gosti festivala su renomirani pisci i stvaraoci, koji su svojim djelima ostavili pečat i amanet u svome rodu, te će publika tokom dvije večeri imati prilike da učestvuje u sljedećem programu koji smo osmislili :

16. februar

Perica Đaković Promocija knjiga "Morački jasnovidac" i "Hristos se rodi" ( knjige intervjua sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem ), Neven Milaković pjesnik rodoljubive poezije autor poeme "Vila sa Košara", mr Jovana Todorović Monodrama koja će u sklopu projekta izvesti monodramu "Ispovjest princeze Olivere Lazarević".

17. februar

Milutin Mićović dobitnik nagrade "Miroslavljevo jevanđelje", Milica Bakrač dobitnica nagrade "Milica Stojadinović Srpkinja" i guslar Nikola Krivokapić.