09-09-2020

Fitch predviđa pad globalnog ekonomskog rasta od 4,4 odsto

Globalni ekonomski rast će, prema prognozi međunarodne agencije Fitch Ratings, ove godine oslabiti 4,4 odsto, što je mala korekcija naviše u odnosu na pad od 4,6 odsto koji je ta bonitetna kuća predviđala u junskom izvještaju.

Fitch predviđa pad globalnog ekonomskog rasta od 4,4 odsto | Radio Televizija Budva

"Lagani oporavak viđen je nakon vrhunca pandemije u martu i aprilu, ali se očekuje da će tempo ekspanzije uskoro usporiti", kazali su iz Fitcha, prenosi Biznisinfo.

Glavni ekonomista Fitcha, Brian Coulton, rekao je da se kineska ekonomija vratila na svoj nivo prije pandemije, a neke evropske zemlje su premašile brojke iz februara, ali još postoje sumnje u oporavak u obliku slova V.

“U Evropi predstoje šokovi nezaposlenosti, kompanije smanjuju kapitalne izdatke, a socijalno udaljavanje i dalje direktno ograničava potrošnju privatnog sektora,” rekao je Coulton.

Agencija je revidirala svoja očekivanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) za Sjedinjene Američke Države (SAD) sa minus 5,6 odsto na minus 4,6 odsto i sa 1,2 odsto na 2,7 odsto za Kinu.

Fitch je takođe revidirala prognoze BDP-a za eurozonu na minus devet sa minus osam odsto, Veliku Britaniju na minus 11,5 sa minus devet odsto, a za tržišta u razvoju, bez Kine, na minus 5,7 odsto sa minus 4,7 odsto.

To posljednje prvenstveno odražava ogromnu promjenu prognoze za Indiju za fiskalnu godinu koja se završava u martu, na minus 10,5 odsto sa minus pet odsto.

“Ne očekujemo da će se tempo ekspanzije proteklih mjeseci nastaviti, jer podsticaj od ponovnog otvaranja blijedi, dislokacije na tržištu rada sputavaju potrošačku potrošnju a kompanije se suzdržavaju od kapitalnih izdataka”, naveo je Coulton.

On je dodao da će s izbijanjem virusa koji još nije zaustavljen, obavezom socijalne distance i stalnim ograničenjima aktivnosti biti sputane.

Od kada je počeo iz Kine u decembru, COVID-19 zarazio je milione i odnio stotine hiljada života širom svijeta.

Mjere za zaustavljanje njegovog širenja duboko su pogodile nekoliko sektora, posebno putovanja, turizam i proizvodnju.

Fitchove projekcije svjetske ekonomije za narednu i 2022. godinu iznose 5,2 odsto, odnosno 3,6 odsto.

Očekuje se da će eurozona, razvijene i nove ekonomije rasti 5,5 odsto, 4,3 odsto i 6,6 odsto naredne godine i 3,2 odsto, 2,8 odsto i 4,7 odsto naredne godine.

Očekivanja agencije za američku ekonomiju su četiri i tri odsto u naredne dvije godine, dok se predviđa da će kineska ekonomija zabilježiti stopu rasta od 7,7 odsto naredne i 5,5 odsto 2022. godine.