02-02-2021

Fond PIO: Penzije od januara veće 0,9 odsto

Penzije u Crnoj Gori od 1. januara se usklađuju i povećavaju 0,9 odsto, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).


Ilustracija, Foto: Pixabay/sabinevanerp

Na osnovu statističkih podataka iz isplatne baze za decembar, prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 290,78 eura.

“Upravni odbor Fonda PIO je na sjednici donio set odluka o usklađivanju penzija i novčanih naknada u skladu sa odredbama Zakona o PIO”, navodi se u saopštenju.

Izmjenama i dopunama zakona, koje su stupile na snagu u avgustu, uslijedile su, između ostalog, i promjene u načinu usklađivanja penzijskih prava. Tako se prava iz PIO usklađuju od 1. januara na osnovu statističkih podataka, odnosno sa kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih u Crnoj Gori u prethodnoj godini i u odnosu na godinu koja joj prethodi i to po rotirajućoj formuli, koja je povoljnija za penzionere.

Prema podacima objavljenim na sajtu Monstata, zabilježen je, kako se navodi, pad potrošačkih cijena od 0,3 odsto, a prosječna bruto zarada za prošlu godinu iznosi 783 eura i 1,3 odsto je veća u odnosu na 2019. godinu.

“Primjenom propisane formule, koja predstavlja zbir 75 odsto rasta zarada i 25 odsto pada potrošačkih cijena, penzije se od 1. januara usklađuju i povećavaju 0,9 odsto”, rekli su iz Fonda PIO.


(MINA Business)