17-05-2023

Forbsova lista pet najpotcjenjenijih balkanskih gradova

Balkan je poznat po slikovitim plažama, visokim planinama i nebrojenim nizom drevnih znamenitosti koje pozivaju na istraživanje. Odličan je za duge odmore, za boravak u prirodi, ali takođe i za siti brejk.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Dok su hrvatski gradovi poput Splita i Dubrovnika posljednjih godina doživjeli ozbiljan porast turizma, postoji mnoštvo destinacija širom Balkana koje nude sličnu zadivljujuću arhitekturu. Forbs predlaže da se skrene sa već utabanih turističkih staza, i poziva na otkrivanje manje poznatih destinacija i gradova, prenosi TU Magazin.

Na prvom mjestu se nalazi Varna iz Bugarske. Ovaj grad je smješten na zapadnom rubu Crnog mora, i trenutno je jedno od najistaknutijih bugarskih odmarališta. Varna nudi široku lepezu otmenih hotela koji imaju već poznate i odlične riblje restorane.



(Youtube/Varna City Card)

Na drugom mjestu se nalazi Berat. Ovaj dobro očuvani nekadašnji otomanski grad neki čak smatraju i jednim od najljepših na Balkanu, i njegov glavni adut ne leži samo u arhitekturi grada, već i u njegovoj istoriji koja je tu arhitekturu i stvorila.



(Youtube/Lankosher)

Treće mjesto je rezervisano za Doboj iz Bosne i Hercegovine. Ovaj grad nudi nevjerovatan spoj istorije i prirode. Nakon obilaska grada, obavezno treba svratiti u neki lokalni restoran i probati tradicionalnu kuhinju.



(Youtube/Grad Doboj DTI)

Niš u Srbiji se nalazi na četvrtom mjestu. Forbs navodi da je Niš poznat kao mjesto bogate istorije gdje se rodio velik broj rimskih careva. U samom gradu ima jako puno istorijskih građevina i znamenitosti koje treba otkriti, u rasponu od veličanstvene Niške tvrđave iz 18. vijeka do Ćele kule. Niš je takođe mjesto rastuće gastronomske scene, sa vrhunskim restoranima u središtu grada.