20-07-2023

Formiranje Vlade: Danas pregovori sa ZBCG i Demokratama

Predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić sasataće se danas s predstavnicima koalicije Za budućnost Crne Gore. Razgovori o formiranju Vlade trebalo bi da počnu u 11 sati. Poziv Spajića prihvatile su i Demokrate, sa kojima će razgovarati u 13 sati.


Foto: RTCG

S predstavnicima Socijalističke narodne partije i stranaka manje brojnih naroda sastaće se u petak.

Iz Bošnjačke stranke saopštili su da nije moguć dolazak njene delegacije na današnji sastanak.

Iz Evrope sad kazali su da, kako su od Bošnjačke stranke informisani, da na sastanak mogu doći iduće sedmice.

Poziv na pregovore nijesu dobili DPS i GP URA.

Spajić je potencijalnim partnerima za formiranje 44. Vlade dostavio dokument sa deset principa. Taj dokument mogao bi da bude osnova za sporazum o formiranju nove vlade.

Taj dokument jedino neće biti poslat koaliciji oko DPS Crne Gore i GP URA, imajući u vidu da je Spajić ranije predočio da sa tim subjektima neće biti saradnje na planu formiranja vlade. Samim tim, jedino ta dva subjekta nijesu ni pozvana na sastanke o formiranju vlade.

Nakon izjašnjenja partija iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", a ukoliko njihov odgovor bude pozitivan, uslijediće i zvaničan poziv za učešće u budućoj Vladi.

Da će tek uslijediti podjela i da ministarstva nove vlade koja je javnost imala priliku da vidi u medijima nijesu finalna verzija, jer se još pregovara o principima, potvrdila je juče ujutru kandidatkinja za poslanicu sa liste Evropa sad i funkcionerka Alternativa Crna Gora Jelena Nedović. Ona je istakla da će "Za budućnost Crne Gore" dobiti poziv za pregovore o vladi, ali da se stav da u vladi nema mjesta za DPS i GP URA nije mijenjao.

Nakon usaglašavanja principa razgovaraće se i o konkretnim rješenjima unutar 44. vlade.

Iz PES-a su ranije juče rekli da će predloženi principi biti osnova za formiranje vlade, i "očekujemo od budućih partnera konstruktivan doprinos u procesu pregovora". Oni su rekli da se zalažu za konstituisanje nove vlade koja će biti posvećena unapređenju kvaliteta života građana Crne Gore i ubrzanju evropskih integracija.

Po tim principima, Crna Gora je nezavisna i suverena država, zasnovana na demokratiji i jednakim političkim pravima svih njenih građana, kao i na ostalim Ustavom proklamovanim vrijednostima.

“Crnoj Gori je neophodna stabilna politička vlada, koja će osigurati efikasnu implementaciju svih potrebnih aktivnosti usmjerenih na nastavak snažne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, navodi se u principima.

Iz PES-a su rekli da je potrebna vlada koja će obezbijediti neophodnu materijalnu i institucionalnu podršku nadležnim pravosudnim organima, prvenstveno Specijalnom državnom tužilaštvu, u nesmetanom vršenju svojih dužnosti na profesionalan, nezavisan i transparentan način.

Oni su naveli da izražavaju punu posvećenost uspostavljanju održivog ekonomskog modela i sprovođenju neophodnih reformi u cilju značajnog unapređenja životnog standarda građana, prevashodno kroz implementiranje programa Evropa sad 2.0, vodeći računa o stabilnosti javnih finansija.

U principima se navodi da su konstituenti vlade saglasni da je postojeću institucionalnu krizu neophodno riješiti u najskorijem roku, djelovanjem vlade i najširi parlamentarni i društveni dijalog.

"Izborna reforma biće jedan od najvažnijih političkih prioriteta parlamenta, sa ciljem da sljedeći izborni ciklusi budu sprovedeni na osnovu unaprijeđenog izbornog zakonodavstva“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, vanjskopolitička orjentacija 44. vlade biće utemeljena na aktivnom i kredibilnom članstvu Crne Gore u NATO-u, punoj posvećenosti evropskim integracijama i ubrzanom procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.



(Portal RTCG)