25-04-2016

Forreign Office upozorava na rizik od terorizma: Crna Gora bezbjedna zona

Foreign Office upozorio je na visok rizik od terorizma u evropskim gradovima, ali nivo opasnosti mijenja se od zemlje do zemlje. Crna Gora je označena kao bezbjedna zona.

Forreign Office upozorava na rizik od terorizma: Crna Gora bezbjedna zona | Radio Televizija Budva

"Većina posjeta Crnoj Gori je bezbjedna. Međutim, postoji fundamentalna opasnost od terorizma", analizira FCO.

Objašnjavaju da se turista mora registrovati kod lokalne policije u roku od 24 sata od dolaska u Crnu Goru.

"Morate nositi pasoš sa sobom u svakom trenutku. Držite fotokopiju na sigurnom mjestu", stoji u analizi.

Velik dio turista će vjerovatno i prema faktoru bezbjednosti birati mjesto za godišnji odmor, a prema FCO-u, nekoliko je zemalja s vrlo niskim novoom rizika od terorističkih napada, prenosi Daily Mail.

Od Norveške do Holandije, britanski Foreign Office ocijenio je većinu Evrope kao mjesto gdje vlada generalni rizik od terorizma, savjetujući turiste da pripaze gdje će putovati, s obzirom da bi se napadi mogli odvijati čak i na plažama.

Među manje rizičnim zemljama što se tiče vjerovatnosti terorističkih napada nalaze se i Slovenija, Poljska, Bahami, Kostarika, Fiji, Sejšeli i Japan, savjetuje Foreign Office.

Hrvatska se takođe nalazi na popisu zemalja u kojima vlada manji rizik od terorizma, ali opasnost ipak postoji.

"Smatra se da postoji visok globalni rizik od terorističkog napada protiv građana Ujedinjenog kraljevstva, od strane grupa ili pojedinaca motivisanih konfliktima u Siriji i Iraku", upozorio je FCO nedavno.

Vođeni tim informacijama, turisti traže nova sigurna mjesta za putovanja.

"Čini se da ljudi izbjegavaju istok Sredozemlja, rizorti koji su nekad bili popularni sada to više nisu. Međutim, još postoje brojne i popularne destinacije za koje je ocijenjeno da postoji mali rizik od terorizma. Te zemlje uključuju Portugal, Maltu, Island, Dominikansku republiku, Kubu, Čile i Novi Zeland", kaže direktor HolidayTravelWatcha Frank Brehany.