28-02-2022

(FOTO) Budvanski Feštađuni na tradicionalnom karnevalu u Kotoru

Tradicionalni zimski kotorski karneval slavi preko 500 godina postojanja. Brojni posjetioci su uživali u koloritu originalnih kostima karnevalskih grupa, koje su prodefilovale duž glavne kotorske rive, među kojima su se, kao i uvijek, istakli i budvanski "Feštađuni".


Foto: Feštađuni

Kotorske karnevalske svečanosti nastavljene su juče velikom karnevalskom povorkom, nakon čega je uslijedilo suđenje i spaljivanje glavnog „krivca“ za sve probleme u protekloj godini, Drživlasta Lucifera zvanog Prasičina.






Kako se čulo tokom suđenja Drživlast Lucifer zvani Prasičina kriv je za sva nedjela i teška krivična djela što su u prošloj godini učinjena, a na teret mu se stavlja devet tačaka optužnice.

- Da je činjenjem i nečinjenjem izazvao raspad kompletnog pravosudnog sistema, a posebno Sudskog i Tužilačkog Savjeta.

- Da je kao konobar nenarodnog režima optuživao poštene ljude u političare po dikretu Velikog Vođe, kao i da je po istom dikretu zabijao i krio lupeže i kriminalce koji su kumovi ili bliski Velikom Vođi.

- Da je do posljednjeg daha branio svoju i fotelju svojih saradnika, a protivno Ustavu i zakletvi koju je dao.

- Da je svojim nečinjnjem omogućio da Crna Gora i Boka postanu obećani raj za kriminalce, pronevjeritelje i švercere najveće svjetske klase.

- Da je blokadom političkog sistema onemogućio rad Skupštine Opštine, tako da su se u pasanu godinu održale samo tri sjednice.

- Da su svi funkcioneri osim Presjednika, poslanika i odbornika i na državnom i na opštinskom nivou u VD statusu, a po sistemu “Brigo Moja pređi na drugoga”.

- Da je omogućio da se Zatvoreni bazen renovira i popravlja više godina, a da su radovi koštali više nego dva zatvorena olimpijska bazena.

- Da je pomutio dva oka u glavu, što je za posljedicu imalo Veličanstvene litije i Belvederski ustanak sa sve gumama.

- Da je u savezu sa koronom od muzičara, pjevača, glumaca i svih umjetnika napravio prosjake, da bi istovremeno stalno bio otvoren konkurs za zapošljavanje administrativnog osoblja u svim institucijama Kulture, a posebno u Centrima za kulturu”- navodi se u optužnici.

U povorci ovogodišnjeg karnevala, pored NVO "Feštađuni Budva" učestvovali su: mažoreke “Fešta”, Gradska muzika Đenovići, 517 učesnika ispred JPU “Radost” (mališani, njihovi roditelji i vaspitači), Privatna predškolska ustanova “Osmjeh”, Infinity dance studio Kotor, OŠ “Njegoš”, OŠ “Savo Ilić”, OŠ “Ivo Vizin”, OŠ “Veljko Drobnjaković”, zatim, karnevalske grupe “Ožalošćene sestre”, “Kosmopolitanke”, “Mladi feštađuni”, “Za dišpet”, “Karampana”, “Art Montenegro”, mažoretke “Lili” i Gradska muzika Kotor.

Program ovogodišnjih zimskih karnevalskih svečanosti završava se danas takmičenjem u pravljenju njoka pod nazivom “Oli ti ga njokada” u organizaciji ŠC Kamelija sa početkom u 19 sati.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Opštine, NVU “Karampana” i NVO „Fešta“ uz pokroviteljstvo Opštine Kotor.