13-10-2023

(FOTO) Budvanski Rotarijanci posjetili četiri Rotary kluba u Grčkoj

Članovi budvanskog Rotari kluba pored redovnih aktivnosti i mnogobrojnih akcija za lokalnu zajednicu, uspješno sarađuje sa klubovima iz distrikta Srbija&Crna Gora ali i sa klubovima iz regiona. Tako su prethodne sedmice posjetili četiri Rotary kluba u Grčkoj i to dva na Krfu i klubove u Prevezi i Janjini sa ciljem podrške i saradnje, ali i turističke promocije Budve.


Foto: Rotary klub Budva, RC u Grčkoj

Više detalja o posjeti, dogovorenoj saradnji i najavljenom bratimljenju klubova, saznali smo od Pera Duletića predsjednika RC Budva sa kojim je utiske iz Grčke za Radio Budva sumirala Branka Čvorović.


Foto: Rotary klub Budva, RC na Krfu

"Razlog zašto smo išli u posjetu jeste onako da i mi malo nakon sezone relaksiramo, opustimo u lijepim predjelima Grčke i Albanije kroz koju smo više prošli, a drugi razlog jeste da posjetimo stare prijatelje. Ta prijateljstva traju već 20 godina, a sa mnogim članovima koji su osnovali Rotray kluba Budva prijateljstvo traje jako dugo i mogli smo kroz njihove gestove da vidimo da oni cijene to što smo mi došli i sjećaju se vremena kada su i oni bili kod nas", istakao je on.

Duletić dodaje da je prva posjeta bila na Krfu.

"Bili smo ukupno pet dana, gdje su bila četiri noćenja. Prva poseta je bila na Krfu, taj klub datira iz šezdesetih godina, dok drugi klub pod nazivom Krfka Podostrias i taj klub datira iz 93. godine. Bili smo ugošćeni u oba kluba i na sastanku su bili njihovi guverneri i predsjednici klubova. Pomenuću ime guvernera Kostas Kavuris nekadašnji guverner koji je na mene lično ostavio fenomenalan utisak i Dimitris Poncigas predsjednik starijeg kluba sa Krfa", kazao je Duletić.

Takođe je istakao da su lijepo veče proveli sa guvernerima gdje su na kraju druženja razmijenili i poklone.

"TO Budva je spremila više poklona u jednoj kesi koje smo uručili i na taj način promovisali grad. Sami Rotary klub je predstavio sebe, svoju monogrfiju i moram da kažem da je prva noć bila jako uspješna", kazao je on.


Foto: Rotary klub Budva, RC u Prevezi

Naredni klub je bio u Prevezi.

"To je jedan grad malo južnije blizu Lefkade. Interesantno je da smo tu mogli da vidimo neke karakteristike toga kraja jer se dešavaju lokalni izbori", kazao je on.


Foto: Rotary klub Budva, sa Rotarijancima RC Janjina

Ističe da je ipak najprijatnije iznenađenje bilo je u Janjini.

"Oni su nekoliko puta bili naši gosti od 2003/4. godine, a poslednja posjeta je bila 2016. godine i ti ljudi se sjećaju svakog detalja posjete. Njihov klub ima 50 godina tradicije, a najstariji član pokazao je kapu koju je uzeo još prvi put kada je dolazio u Budvi na Summer party i dokazao nam da je sačuvao detalj Rotarijanaca Budve. Tako da nam je drago da nose lijepe uspomene iz našeg grada", dodao je on.

"Danas putujemo za Smederevo gdje se nalazi vrlo interesantan Rotary klub, a u toku je kod njih humanitarni događaj gdje će Rotary klub Budva vrlo rado učestvovati", zaključio je on.


D.Č.