10-10-2023

(FOTO) JP Morsko dobro obilježilo Dan zaštite Dinarida

Nakon održane Generalne skupštine Službene asocijacije “Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida” 2019. godine, u više od 100 zaštićenih područja iz Crne Gore i zemalja regiona uspostavljen je Dan zaštite Dinarida koji se svake godine obilježava 07. oktobra.


Foto: JP Morsko dobro

Tim povodom, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore kao upravljač posebnog rezervata prirode „Tivatska solila”, te kao punopravni član ove asocijacije od 2018. godine, u ponedeljak 09. oktobra u saradnji sa Javnim preduzećem za nacionalne parkove Crne Gore organizovalo je posjetu Nacionalnom parku „Skadarsko jezero” za učenike osmog razreda OŠ „Druga osnovna škola‟ iz Budve koji pohađaju sekciju pod nazivom PISA – biologija.

U okviru ovog događaja, učenici su imali priliku da obiđu Centar za posjetioce Nacionalnih parkova Crne Gore i upoznaju se sa biljnim i životinjskim vrstama koje su karakteristične za svaki park posebno. Nakon obilaska, usledila je posjeta i vožnja Skadarskim jezerom gdje su učenici mogli da uživaju u zvucima prirode, te se susretnu sa mnogobrojnim vrstama ptica kojima je ovo jezero dom.

Glavni cilj obilježavanja ovog datuma jeste ukazivanje važnosti na očuvanju prirodnog i kulturnog naslijeđa, te povezanosti prirodnog bogatstva i kulturno – istorijskih vrijednosti zemalja Dinarskog luka.