09-06-2022

(FOTO) Konferencija „Wellbeing as a travel trend” održana je danas u hotelu Maestral

Konferencija "Wellbeing as a travel trend" u organizaciji Ministarstva zdravlja Crne Gore i Udruženja za odgovorni i održivi razvoj (UZOR), u okviru Erasmus+ projekta DigNest, održana je danas u hotelu Maestral u Budvi.


Foto: Mediabiro

Konferencija posvećena potencijalima i mogućnostima razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori imala je internacionalni karakter, a na njoj su aktivno učešće imali eminentni stručnjaci iz sfere medicine i turizma iz više država.



Nataša Žugić, Načelnica Direkcije za razvoj i planiranje zdravstvenog turizma u Ministarstvu zdravlja prezentovala je nacionalnu viziju zdravstvenog turizma, kao i projekat DigNest.

Strateški pravac „Zdravija Crna Gora“, sa unaprijeđenim aspektima primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite i preventive, i novim proizvodima, omogućiće veći kvalitet života, a time i prosperitet nacije.

Zdravija Crna Gora je središte biomedicinskog razvoja kroz nove tehnologije, proizvodnju ljekova, ljekovitog bilja i organske hrane i uz pružanje specijalizovanih zdravstvenih usluga (poput inovativnih i standardnih terapeutskih i rehabilitacionih programa) kao gotovog proizvoda, sa ciljem privlačenja posebne grupe pacijenata i istraživača iz regiona i šire.

Zdravija Crna Gora je društvo tehnologije za zdravlje, nauku, blagostanje, regionalnu saradnju i mir, izjavila je Žugić i istakla da je cilj konferencije unapređenje potencijala razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori kao stručna podrška malim i srednjim preduzećima, edukaciji menadžera i potencijalnih preduzetnika, radi osnivanja zdravstvenih ustanova u ugostiteljskim objektima i hotelijerima, inovativnim grupama u oblasti medicine, informatike te povezivanja oblasti zdravstva i turizma u svrhu ostvarivanja strateške Vizije Programa razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore 2021-2023. godine.

"Vizijom Programa razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore 2021-2023. godine je definisano da će, u 2024. godini, zdravstveni turizam u Crnoj Gori predstavljati najvažniji segment crnogorske cjelogodišnje turističke ponude, kojeg prate posebno dizajnirani turistički proizvodi prilagođeni za zdravstvene turiste", kazala je Žugić i dodala da unapređenje konkurentnosti podrazumijeva aktivan odnos države u cilju otklanjanja svih identifikovanih sistemskih prepreka kroz izgradnju okvira za planski razvoj i investicije.

U okviru tri panel diskusije govorili su prestižni stručnjaci iz turističke i zdravstvene privrede, kao i naučnici iz oblasti savremene medicine.

Nakon panela diskutovano je o značaju uvezivanja zdravstva i turizma, a donijeti su zaključci i preporuke u cilju daljeg razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori.

"Cilj konferencije bio je da se na visokokvalitetan i svrsishodan način okupe profesionalci iz oblasti turizma i oblasti medicine i da kroz primjere dobre prakse i diskusiju inspirišu prisutne i našu turističku javnost na kreiranje proizvoda kojim bi proširili sopstvenu ponudu, kreirali nove aranžmane i otvorili nova tržišta uz povezivanje upravo sektora medicine i turizma", istakli su organizatori.

(Mediabiro)