13-04-2020

FOTO: Maštajte danas a putujte sjutra, kad sve prođe

Predstavljamo vam evropsku zemlju do čijeg se planinskog vrh stiže jedino vozom. Cijelo putovanje do vrha i nazad traje dva i po sata s uključenih 30 minuta pauze za uživanje na svježem planinskom vaduhu.



Snoudon (Snowdon) je ime najviše planine u Velsu (Wales), koja se izdiže na 1085 metara u istoimenom nacionalnom parku u okrugu Gvined (Gwynedd).

Od 1896. godine posjetioci putuju prema malom mjestu Lanberis (Llanberis) u podnožju ove planine iz kojeg kreće nesvakidašnji voz.



Snowdon Mountain Railway mnogi opisuju kao jedno od najljepših putovanja ovim prijevoznim sredstvom jer osigurava vožnju sa spektakularnim pogledom na najviši dio Velsa.



Planinski voz uskog kolosjeka obuhvata sedam stanica i prugu dugu 7,6 kilometara koja vodi do vrha Snowdona. Voz ima samo jedan vagon, a cijelo putovanje do vrha i natrag traje 2,5 sata s uključenih 30 minuta pauze za uživanje na planinskom zraku.



Vožnja Snowdon Mountain Railwayjom je velika turistička atrakcija s kojom se godišnje preveze oko 140.000 putnika. Iz sigurnosnih razloga, vlak ne saobraća u zimskim mjesecima odnosno između novembra i marta.











Izvor: PunKufer
Foto: Profimedia/Shutterstock